Реклама / Ads
27| 6138 |26.05.2016 НОВИНИ

Борисов: Цветанов няма да е кандидат за президент на ГЕРБ

.
Бойко Борисов
Цветанов никога не е бил кандидат за президент. Никога не е ставало дума за това. Как си представяте с АБВ да издигнем общ кандидат за президент? Измишльотина е, че Калфин ще е кандидат на ГЕРБ. Това каза пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов.
 
Плевнелиев и след мандата ще има успешна кариера, ще помага на държавата. Във всички случаи ще се намери как. Това обяви премиерът Бойко Борисов в ефира на Нова телевизия. Той обясни, че ГЕРБ никога не е губила доверието и подкрепата си за Росен Плевнелиев.

Борисов разказа, че денят, след като ДСБ обявиха, че ще подкрепят евентуална кандидатура на Плевнелиев за изборите през октомври, извикал президента на среща.

„Естествено, че бях готов да подкрепя Росен Плевнелиев. Поканих го у нас и го попитах какво мисли, какво иска от мен и от ГЕРБ, за да се кандидатира пак. Той каза че има лични причини и каза, че искам да работим заедно, да си изкара мандата спокойно“, каза премиерът.

Борисов посочи, че Плевнелиев се е справил „прекрасно“. „Той работи в много трудно време, а не както Първанов, когато парите бяха като шума“, каза премиерът.

Борисов обяви още, че както АБВ така и ДСБ искали да имат общ кандидат за президент, но те да посочат кой да той. Реформаторите ако искат да ми кажат могат да дойдат в нас, а не да ми крещят от парламентарната трибуна. Те много пъти са идвали, виждали сме се и в министерски съвет. Ако имате нещо да кажат да дойдат, каза Бойко Борисов.

Премиерът е категоричен, че в момента и новият лидер на левицата Корнелия Нинова е в много неловка ситуация. Тя трябва като нов шеф да спечели избори и да покаже, че е силен лидер. Тя е принудена да излъчи кандидат от времето, за това и ще подкрепи Първанов, каза той.

При всички случаи намирането на газ и петрол, ще е в ущърб на икономическите интереси на Русия. На Путин съм казвал лично, че това е български интерес . И той разбра това, започна коментара си за проблемите в енергийния сектор Борисов.

Борисов коментира и отношенията на ГЕРБ с Фронта. „С който пия кафе, той си тръгва“, заяви още Бойко Борисов. Така той отговори на въпроса дали е пил турско кафе в Истанбул с Валери Симеонов. Премиерът само каза, че лидерът на НФСБ е с доста чепат характер, но когато трябва да признае нещо, че е направено, той го прави.

Уважавам турския президент Реджеп Ердоган, досега той винаги си е спазвал обещанията, които ми е давал, коментира премиерът Бойко Борисов.

Той разказа, че при посещението си в Истанбул преди дни  е посетил металната църква "Свети Стефан" и българския метох, ремонтирани с пари на турската държава. Обещанието било дадено преди време от Реджеп Ердоган и било изпълнено. Лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който също бил в българската делегация, бил впечатлен от видяното. "Тази църква, която е единствената останала метална църква в света, се беше наклонила и щеше да падне. А се намира точно на Златния рог", разказа Борисов.

Благодаря на Реджеп Ердоган, че си изпълни обещанието за църквата, и че заедно пазим българо-турската граница, заяви Борисов.

Турският президент има тежък характер, не е лесно да се работи с него, обясни Борисов.  Ердоган вече е много силен, за 2 дни, в които бях в Истанбул, нито веднъж не успях да видя новия турски премиер, само президента Ердоган, обясни Борисов. Въпреки това двамата имали добри отношения, Ердоган си спазва обещанията, дадени към България, заяви Борисов.

На въпрос има ли Турция имперски интереси по отношение на България Борисов отговори, че ние сме длъжни да реагираме навреме. България успя да създаде огромно съоръжение и така опази границата си с Турция. "Това, което стана в Гърция с бежанците, беше планирано да се случи у нас", коментира той. В Странджа има огромни незаселени територии, които били идеални за пресичане от бежанците. В началото на бежанската криза България била най-слабото звено на територията на ЕС. Ние обаче успяхме да опазим границата си, заключи премиерът.

На въпрос ще пусне ли Ердоган бежанците към Европа Борисов отговори, че двамата не са обсъждали темата сега, но той има думата на турския президент за опазването на българо-турската граница.  "Нека да не дърпаме дявола за опашката. Има големи началници в ЕС, нека те да преговарят с Анкара, а ние да се опитаме да си запазим добрите отношения с нашия съсед Турция", завърши Борисов.

Ние не делим българските избиратели в чужбина, коментира Бойко Борисов по повод промените в избирателния кодекс.35 секции в Турция са предостатъчни, заяви българският премиер. Той обясни, че ще предложи при наличие на много желаещи да гласуват при предварителна заявка да се слагат 2 или 3 допълнителни кутии за пускане на бюлетините, за да не се образуват опашки от чакащи пред изборните секции.

Бойко Борисов не пожела да коментира референдума на Слави Трифонов. Нека видим дали конституционния съд ще приеме въпросите в референдума. Някой според мен са противоконституционни", каза все пак той. "Не ме занимавайте със Слави. Той е добър певец, музикант и шоумен. По три часа всеки ден се занимава с мен. Не ме интересува. Според него той ще се провали , ако влезе в политиката.

Строежите на магистралите “Марица” и “Струма” бяха изцяло провалени проекти и трябваше да се връщат пари дори за изградените участъци. Това са пропуски на предишното правителство, то направи дълговете, каза премиерът Бойко Борисов.Така той коментира критиките на новото ръководство на БСП към правителството на ГЕРБ, като каза, че те като опозиция са длъжни да говорят така.

Премиерът проговори и за ЦСКА. Извиках, колкото и да не ми беше добре адвокатите, които се занимават с процеса, защото ми омръзна един велик клуб всеки ден да бъде в устата на хората с дългове, с проблеми. А и те момчетата играят добре. Аз съм играл с двама от тях, от тези, които взеха купата – с вратаря и левия бек. Бяха юноши при нас в Бистрица, страшни сладури. И сега като ги гледам как се радват ми е кеф, сподели Бойко Борисов.

Имам една стая с щанга, която вдигам, след като играя футбол или тенис. Затова се снимах с него там, обясни накрая Борисов за Бойко младши.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4840 |24.05.2016 Борисов: Всеки българин може да бъде горд с произхода си . 7| 4898 |23.05.2016 7 млн турци няма да минат през България, засега . 16| 4825 |22.05.2016 Цветанов: Не са разглеждани кандидатурите на Бокова и Поптодорова . 52| 5409 |21.05.2016 Борисов: Прекрасно работихме с Плевнелиев; опитаха да го унизят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads