Реклама / Ads
19| 5083 |13.10.2019 НОВИНИ

Борисов във Фейсбук: Пристигнах в Йордания /всичко за срещата/

.
Бойко Борисов Източник: Фейсбук
По покана на крал Абдулла II бин ал-Хусейн пристигнах в Хашемитско кралство Йордания.
 

Това написа на личната си страница във Фейсбук министър-председателят Бойко Борисов. Ето какво още сподели той:

"Посрещна ме Сами Дауд, държавен министър по парламентарните въпроси на Йордания. Целта на визитата ми в Аман е затвърждаването на традиционно приятелските отношения между България и Кралство Йордания, продължаването на позитивния политически диалог, както и укрепването на сътрудничеството в областта на културата и опазването на културното наследство, туризма, търговията и икономиката. Предстоят ми срещи с крал Абдулла II бин ал-Хусейн и с премиера Омар Раззаз, на които освен двустранни теми от взаимен интерес, ще бъдат обсъдим актуални регионални и международни въпроси".

 

В рамките на двустранните пленарни разговори, премиерът Борисов е отбелязал, че България иска да разшири възможностите за размяна на опит и обмен на информация между службите за сигурност с Йордания с цел съвместни действия в борбата с тероризма и трафика. По думите на министър-председателя трябва да се работи за търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Йордания, като се установят по-близки контакти между бизнес-общностите. 

 

По думите на премиера на Йордания Омар Раззаз в рамките на пленарните разговори днес затвърждават приятелските отношения с България. Йордания, по думите на Раззаз, е доказала, че има висок имунитет срещу това, което се случва в региона на Близкия Изток. По темата икономика йорданският премиер е отбелязал, че са налице исторически връзки между нашите държави, особено в търговията, а кралството иска да възстанови износа на фосфати за България, развиват се фармацията и информационните технологии, туризмът между двете страни бележи ръст. В Аман, ще бъде подписан и меморандум за сътрудничество в областта на туризма. В делегацията, водена от премиера, са включени министрите на културата Боил Банов, на туризма Николина Ангелкова и на транспорта Росен Желязков.

 

Йордания е една от държавите, които водят балансирана политика и неслучайно външните ни министерства имат сходни позиции по важните въпроси. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на изявленията след срещата му с премиера на Йордания Омар Раззаз.

 

Премиерът Борисов отбеляза, че над 1, 2 милиона мигранти се намират на територията на Йордания и добави, че ще повдигне този въпрос по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. „Ние сме длъжни да подпомогнем Йордания в тази изключителна тежест, която е поела“, заяви българският министър-председател.

Премиерът Борисов изтъкна потенциала за развитие на сътрудничеството между България и Йордания в редица сфери като образованието, иновациите, високите технологии, сигурността, опазването на исторически и културни ценности. „България проведе прекрасно председателство на Съвета на ЕС“ отбеляза премиерът Борисов и добави, че може да се обсъди и възможността за домакинство на страната ни по процеса „Акаба“. Борисов изтъкна и значението на сътрудничеството на бизнеса от България и Йордания.

 

Министър-председателят Борисов благодари за гостоприемството и изрази очакване премиерът Омар Раззаз и крал Абдулла II бин ал-Хусейн да посетят скоро България, в съчетание с междуправителствено заседание.

„България се ползва с много висок авторитет в Европа“, заяви от своя страна министър-председателят Омар Раззаз. Според него двете страни е важно да координират действията си, особено по отношение на външната политика. Премиерът на Йордания изтъкна възможностите за развитие на икономическите връзки между двете страни. Той посочи, че България е образец и пример в рамките на Европа от гледна точка на високотехнологични производства. Омар Раззаз отбеляза интереса на Йордания да увеличи търговията с България и свързаността на двете икономики.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 13105 |12.10.2019 Плакати с надпис „Цветановград“ посрещнаха Борисов във Велико Търново . 9| 4173 |12.10.2019 Борисов заминава за Хашемитско кралство Йордания . 6| 4513 |12.10.2019 Борисов: България няма да строи нови бежански лагери . 25| 5575 |12.10.2019 Мая Манолова: Борисов умишлено ме дискредитира с лъжи, власт не се задържа така

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads