Реклама / Ads
4| 5576 |07.05.2015 НОВИНИ

Борисов застана между Бачковски манастир и Асенова крепост

.
Премиерът Бойко Борисов Източник: Булфото
Игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон гостува на днешното правителствено заседание. "Поканил съм игумена на Бачковския манастир, тъй като там има няколко тежки проблема", заяви премиерът Бойко Борисов по време на протоколните кадри от заседанието в Министерски съвет.
 
Борисов допълни, че сградата на манастира е паметник на културата и има проблеми във връзка със собствеността и с делата, които водят.

С писмо до премиера и до Комисията по вероизповеданията от началото на годината архимандрит Симон поиска църквата "Света Богородица Петричка“ да се възстанови като манастирска собственост, предаде БНР.

Според кмета на Асеновград обаче археологическият комплекс "Асенова крепост“ е публична държавна собственост, а искането на дядо Симон определя като неоснователно. Спорове се водят и за уличката, която води до светата обител.

Има юридически спор с Община Асеновград и за установяване на нотариалния акт на манастира. През 2011 година Община Чепеларе спечели дело за 2533 дка гори, което водеше с Бачковския манастир. Тогава Смолянският окръжен съд отмени решението на първата инстанция и постанови, че горският масив е собственост на общината, защото по време на национализацията тя е била собственик.

През октомври миналата година архимандрит Симон, който бе ръкоположен за игумен няколко месеца по-рано, съобщи, че манастирът се нуждае спешно от средства, за да може да покрие най-належащите си нужди. Стенописите на църквата са освежавани за последно преди повече от 30 година, а част от тях са изографисани от атонски монаси в началото на 18 век, уточни той.

Игуменът каза, че е изготвен план за реставрация, но за него са нужни стотици хиляди евро.

"Около 100 хиляди годишно за неотложни и текущи ремонти, щото - виждате, голям манастир, има какво и къде да се направи… защото Бачковският манастир от 2005 година не е получавал сериозна целева субсидия и мисля, че е дошло времето в този момент държавата да ни подкрепи", ката Симон пред БНТ тогава.

В манастира са изготвили оздравителен план за използване на стопанството, като искат да пробият пазарите с екологична земеделска продукция - лозя, праскови, сливи, круши, дюли и мушмули. Освен това се надяват на участие на туристическите борси за привличане на повече посетители през годината.

Бачковският манастир „Успение на Пресвета Богородица” е основан през 1083 г., по времето на византийския император Алексий І Комнин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7420 |07.05.2015 Ген. Михов застана зад материал на Фрог за охрана на небето ни . 98| 9720 |06.05.2015 Модерният патриотизъм: Борисов и Плевнелиев на парада . 43| 9985 |05.05.2015 Борисов пак тръшна всички в земята-като Винету на кон . 8| 4704 |04.05.2015 Райдовски: Ако Борисов е знаел за TV7 - зле, ако не е знаел - още по-зле

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads