Реклама / Ads
10| 4846 |22.04.2010 НОВИНИ

Борисова наруши мълчанието си и навика репортерите

.
"Не вадете думите ми от контекста", смъмри днес репортерите на пресконференция новият здравен министър Анна-Мария Борисова. Тя призова за повече обеиктивност в отразяването на публичните й изяви.
 

След гробното мълчание и усмивките, които раздаваше пред камери и фотоапарати, днес най-после здравният министър проговори, макар и отново със забележки към медиите.

На пресконференция тя заяви, че статусът е лош и ще се работи трудно. Тя очерта състоянието на болничната система и посочи, че през 2001 година страната ни е имала 293 болници, докато сега през 2010 г. болниците са 414. Всички те черпят обществен ресурс.

Националната здравна карта е определила минималния размер на болниците, но не и максималният. Борисова подчерта, че не е против увеличаването на броя болници, но добави, че е необходимо сравнение с останалите европейски страни. На 100 хил. души в България индикаторът е 3,8 – 4,6, а в страните от Европейския съюз - 3,0. Тя посочи, че има неравномерна обезпеченост с медицински специалисти в страната. „Всеки ден един лекар напуска България”, оповести Борисова в подкрепа на твърденията си за сложната ситуация в здравеопазването.

Здравният министър предупреди: "С шегите беше до тук, а сега ще работим, както казах вчера. Надявам се, че вие също ще работите и няма да се шегувате." Проф. Борисова каза още, че медицинските сестри са половината от това, което ни трябва. „Това е катастрофа, ако трябва да се прилага стандартът, ние трябва да затворим болниците, ние нямаме сестри. Всички сестри и всички лекари покриват провинциите на Англия, на Франция, Холандия, Норвегия, Германия. Там отиват в дълбоката провинция, но напускат България”, заяви проф. Борисова.

По думите й - основният проблем на здравеопазването е липсата на съдържание. Тази липса ще става все по-голяма, ако не бъде направена реформа. „Имам усещането, че и обществото вече назрява за това, то вижда, че не получава това, което му е необходимо”, заяви проф. Борисова.
Проф. Борисова посочи, че първо трябва да си сформира екипа: „Усилено работя върху това, и трябва да ви кажа съм почти пред финал. Оказа се, че това е много труден въпрос, да намериш наистина съмишленици, компетенция, лоялност. Много е трудно, но ще успея”.

Министърът на здравеопазването проф. Борисова заяви, че ще направи реформа в центъра, на която е болният. Тя заяви, че с реформата ще бързаме, но разумно бавно.
Министър Борисова си постави за цел изготвянето на Национална здравна карта за срок от три месеца. Тя увери, че нито една болница няма да бъде закрита и нито един лекар или медицинска сестра няма да остане на улицата.
Проф. Борисова изрази надежда в кореспонденциите на медиите да вижда своите думи не извадени от контекст, а точно казани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5227 |21.04.2010 М. Димитров: Даваме един месец на Борисова . 13| 5149 |07.04.2010 Министър Анна-Мария Борисова сяда в стола на Божидар Нанев . 11| 5233 |18.02.2010 Нарушителите на пътя без актове, плащат директно на КАТ . 1| 4892 |05.01.2010 Вежди Рашидов обяви война на нарушителите на авторски права

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads