Реклама / Ads
0| 2546 |26.07.2022 НОВИНИ

Д-р Брънзалов: Само с регистриране на всички заболели, пандемията ще може да се управлява

.
Д-р Николай Брънзалов
Решението на Министерството на здравеопазването - общопрактикуващите лекари да имат право да дават на пациента изследване за бърз антигенен тест за Covid-19, заплащан от бюджета на НЗОК, е най-правилната стъпка в момента. Това е и нашето желание. Чакаме да мине общественото обсъждане на проекта на Наредба за допълнение на Наредба номер 9 от 2019 г. и това да стане факт.
 

Това коментира за БНР д-р Николай Брънзалов, заместник- председател на БЛС.

 

Този пациент следва да се тества с антигенен тест, но в сертифицирана лаборатория и данните от неговото изследване да влязат в Единния информационен портал.

Само с регистриране на случаите на всички заболели в момента с варианта Омикрон пандемията ще може да се управлява на базата на реалната статистика", изтъкна д-р Брънзалов. По думите му хората се тесват в момента в къщи и нямат задължение да оповестят за резултата от теста си.

 

"А за да се променят мерките, тъй като не сме в извънредна обстановка, трябва да имаме точната статистика, както беше преди", каза още той.

 

Д-р Брънзалов коментира също, че паника не бива да се всява, защото вариантът Омикрон протича леко, като това важи особено при вакснираните и преболедувалите пациенти. Той апелира тези, които са с хронични заболявания, в рисковите групи и в напреднала възраст да си поставят втората бустерна доза.

 

"Болничната система не е натоварена с болни с Covid-19. Да, при личните лекари има наплив, но пак казвам - заболяването протича доста по-леко. Има майки с деца, които са положители и те се притесняват и веднага искат да ги хоспитализират, но и те не бива да се плашат толкова много", каза още д-р Брънзалов.

 

С оглед на опазване на общественото здраве от Пациентски организации "Заедно с теб" в позиция до медиите настояват PCR и антигенните тестове да бъдат върнати към личните лекари и да бъдат безплатни за пациентите по определени критерии.

 

Да припомним, че проблемът с навременното диагностициране и лечение на Covid-19 както за пациенти, така и за лекари възникна след отпадане на противоепидемичните мерки на 01.04.2022 г. и доведе до прехвърляне издаването на безплатни PCR тестове от личните лекари към платени от специалистите-пулмолози.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 18247 |24.07.2022 Илиян Василев: ИТН никога не са искали да управляват, само да опитомят очакванията за промяна . 0| 2918 |23.07.2022 МВР хвана 27 пияни и 8 дрогирани шофьори само за ден . 0| 2775 |21.07.2022 Технически проблем временно спря издаването на документи за самоличност . 0| 4013 |20.07.2022 Експерт: В света всички износители на нефт и газ са диктатури, само 4 страни са демократични

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads