Реклама / Ads
11| 5770 |28.07.2008 НОВИНИ

Братът на Станишев ще вдига ВИП център върху вила на принц Кирил и имот на ВВС

.
Братът на Сергей Станишев - Георгий ще строи ултрамодерен административен център в София. Това щяло да стане на мястото на Културно-информационния център на Авиацията и ВВС на бул. „Цариградско шосе", 4-ти километър.
 
Другата версия е, че Георгий Станишев ще издигне на мястото на сегашните имоти на ВВС нов правителствен център. В него щяла да се настани голяма част от администрацията на държавното управление.

cyril_of_bulgaria.jpgСлухът усилено се разпространява в средите на Военно-въздушните сили, както и в някои партийни централи. Опозицията дори се готвела да отправи питане до премиера в петъчния ден за парламентарен контрол. Пъкленият замисъл, облечен в папките на красив проект, планира да се разруши някогашната вила на принц Кирил Преславски, брат на Борис Трети, както и прилежащи до нея сгради. След разстрела му през февруари 1945 година от Народния съд като регент, имотът му на 4-ти километър е взет на разположение на народната власт. По-късно там са настанени печатните издания на Военно-въздушните сили като в. „Страж на роднто небе" и сп. „Криле". В последствие се обособява Културно-информационен център.

Исторически свидетелства сочат, че известният с бохемското си поведение Кирил организирал във вилата си дълги и шумни купони, в които участвали подбрани гимназистки и студентки.

В аферата по придобиване на ценния имот на апетитното място, се замесва името на още един височайш брат, този на Румен Петков - Володя Цветанов, който бе заместник началник по ресурсите на главния щаб на ВВС. Именно той дал ход на сделката. Разбира се, тя не би могла да се осъществи, без знанието и разрешението на бившия военен министър Веселин Близнаков.

Източници от ВВС твърдят, че сделката била договорена отдавна, но се пазела в тайна, за да не се настройва общественото мнение срещу премиера Станишев. Районът е прекрасен, има място и за луксозни постройки и за голям паркинг, твърдят военни. Според тях било възможно проектът да „отхапе" и част от парка, в който е разположен Главния щаб на българските ВВС. В сделката влизала и зала „Армеец", в която години наред тренирали гимнастиците и волейболистите на ЦСКА, но която не е ремонтирана отдавна и е в плачевно състояние.

Това е само първата крачка към усвояването на крайно апетитните военни имоти, разположени в района на 4-ти километър. Там армията притежава бази на военни институти, които едва съществуват поради мизерна издръжка, както и казарми, в които са се разполагали подразделения на Първа армия, разформировани и закрити през последните години.

kiril2.jpgБъдещият правителствен комплекс трябва да бъде нещо по-добро и от ултрамодерния парижки квартал „Дефанс", хвалели се хора от екипа, които участват в реализацията на идеята. В него ще кипи живот 24-часа седем дни в седмицата, а не само през работните дни. Освен работните офиси ще има места за отдих, забавления, развлечения, хотели, с перспектива да се разшири и с жилищни сгради в бъдеще. Те обаче няма да бъдат за български военнослужещи, тъй като луксозното им изпълнение ще ги направи непосилно скъпи за джоба на нашите военни чинове.

Новата зона ще наподобява и „Сони център" на „Потсдамер плац" в Берлин, смята арх. Митьо Виделов, шеф на дирекция „Комплексни анализи, експертизи и оценки" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Името на премиерския брат Георгий Станишев преди време бе замесено и в друг скандал - участието му като проектант в изграждането на жилищния и ваканционен комплекс "Блек сий гардънс", който ще бъде разположен на 2000 дка в местността Карадере край Бяла, Варненско. Районът, в който ще израснат пет миниградчета представлява гориста местност с голям плаж, където човешкото присъствие още не е нарушило напълно природния баланс.  Той влиза в европейската мрежа за защитени зони НАТУРА 2000. Въпреки това общината в Бяла е издала разрешение  за застрояването му. Проектът е одобрен в края на миналата година. Партньор на премиерския брат щял да бъде световноизвестният архитект Норман Фостър.

Сергей Станишев вече няколко пъти отказва да отговори на питания на депутати от ДСБ за участието на брат му в проекта и най-вече на въпроса, дали има конфликт на интереси в реализацията на сделката. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5187 |25.07.2008 К. Паскалев: Сценарий на Първанов сваля Станишев . 30| 4730 |19.07.2008 SMS изправя Станишев срещу Първанов . 12| 4789 |16.07.2008 Сергей Станишев: Президентът показа коректност и прозрачна кампания . 25| 4820 |11.07.2008 Станишев: Нелепо е да коментирам глупостите на Бойко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads