Реклама / Ads
7| 3286 |22.06.2023 НОВИНИ

Бреговата охрана на САЩ откри отломки от изчезналата подводница ”Титан”

.
В Атлантическия океан
Робот, участващ в международното издирване на изчезналия в неделя батискаф, е открил плаващи на повърхността отломки в Северната част на Атлантическия океан, в близост до останките на кораба ”Титаник”, съобщи бреговата охрана на САЩ, цитирана от Франс прес.
 

В зоната за търсене на изчезналия батискаф "Титан", близо до останките на "Титаник", е открито "поле от отломки", съобщи бреговата охрана на САЩ. Според SkyNews, позовавайки се отново на бреговата охрана на САЩ, в момента експертите "оценяват информацията", получена от дистанционно управляемия апарат. Френският дълбоководен апарат Victor 6000 претърсваше океанското дъно, канадският кораб Horizon Arctic също спусна апарат.


.
Няма официално потвърждение, че останките са на "Титан". Бреговата охрана на САЩ ще проведе брифинг за пресата в Бостън в 23 ч българско време.

 

Операцията по спасяване на батискафа "Титан" навлезе днес в най-инфарктните си часове - оценките са, че на този етап кислородът на борда най-вероятно е изчерпан. Смяташе се, че той би стигнал до ранния следобед днес българско време. Експерти наблягат на факта, че никой не може да каже колко кислород има в апарата, ако приемем, че петимата души в него са живи. Има начини консумацията му да се забави и те се познават от опитните гмуркачи, коментират специалисти. Тъй или иначе, наблюдаващите операцията вече признават, че само чудо може да спаси хората.

 

Няма резултат от издирването към този момент, но операцията напредна значително в последните часове. Бреговата охрана на САЩ обяви, че безпилотен дълбоководен апарат е достигнал океанското дъно (това е апаратът, който бе транспортиран на борда на канадския кораб "Хърайзън Арктик" - вижте по-долу карето за спасителната операция) и вече издирва следи от "Титан". Не се знае обаче дали батискафът въобще е на дъното и обследването може да отнеме седмици. Великобритания изпраща подводничар от Кралските военноморски сили - кап. Ричард Кантария, който е с богат опит, а по-късно се очаква да излети и транспортен самолет с допълнителна техника, включително кабели.

 

Предстои спускане и на апарата на френския изследователски кораб "Аталант", който пристигна днес в района.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2680 |22.06.2023 Здравният министър ще предложи временна забрана за откриване на нови болници у нас . 2| 3147 |21.06.2023 Прокурорската колегия не се бави: Предлага на Пленума на ВСС да открие процедура за избор на нов главен прокурор . 0| 2733 |21.06.2023 Страховито откритие: Митничари откриха 32 питона, напъхани в женски чорапи . 0| 2903 |20.06.2023 Христо Стоичков откри свой паметник в Харманли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads