Реклама / Ads
6| 3733 |06.12.2020 НОВИНИ

В Брюксел преговарят за Брекзит

.
Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК
Преговорите за търговско споразумение между Великобритания и ЕС ще бъдат подновени в Брюксел - за това се договориха в едночасов телефонен разговор британският премиер и председателят на Еврокомисията. Двамата лидери ще разговарят отново в понеделник вечерта. Британският кабинет ще подкрепи премиера Борис Джонсън, ако той прецени за необходим Брекзит без сделка, съобщава британският ”Таймс”.
 

Преговорният процес беше блокиран в петък след неуспешно търсене на пробив по уреждането на търговски отношения в размер на един трилион долара годишно. Не е ясно доколко страните са готови на компромис по най-парливите въпроси преди крайния срок 31 декември, когато изтича преходния период след раздялата. Без споразумение следват взаимни мита върху стоките.

 

Все още остават три големи противоречия - риболовът, гаранциите за справедлива конкуренция и начините за уреждане на бъдещи спорове. Според източници от двете страни, голям проблем е френското настояване за право на риболов в британски води.


Двете страни подчертаха, че споразумение е непостижимо без решение на тези три проблема. Като признаваме сериозността на различията, ние се споразумяхме, че са необходими допълнителни усилия на нашите преговорни екипи, за да се прецени дали тези проблеми може да бъдат решени, заяви Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК

 

Борис Джонсън трябва да убеди привържениците на Брекзит, че е постигнал развод при обещаното от него връщане на суверенитета на страната. Според Ройтерс фон дер Лайен не желае да предложи твърде много на Лондон от страхове, че така ще бъдат насърчени да напуснат и други членове на Евросъюза. Тя се нуждае от сделка, която не изолира нито една от 27-те.

 

Липса на споразумение ще утежни икономическата цена на пандемията от коронавирус и за двете страни. Времето обаче изтича. По-малко от четири седмици до края на преходния период всяка сделка подлежи на одобрение от парламентите на двете страни, а Еврокомисията трябва да получи и съгласието на 27-те страни-членки.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7320 |04.12.2020 Financial Times: Борисов, ЕС и битката за ценностите на Брюксел . 42| 6311 |03.12.2020 На гей оргиите в Брюксел се събирали дипломати, за да бъдат ”свободни” . 3| 5156 |31.10.2020 Петър Витанов: Националният план за възстановяване и устойчивост – представяне по брюкселски, съставяне по нашенски . 3| 4278 |26.10.2020 Протестите на българите в Брюксел не стихват /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads