Реклама / Ads
0| 3203 |16.12.2020 НОВИНИ

Сагата Brexit: Тесен път се е открил за сделка между ЕС и Великобритания

.
Открил се е тесен път за постигане на споразумение между Европейския съюз и Великобритания. Това стана ясно от думите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По думите й следващите няколко дни ще бъдат решаващи за бъдещите отношения между двете страни в Brexit.
 

На 31 декември изтича гратисния период, в който ЕС и Обединеното кралство трябавше да постигнат търговско споразумение. Спорни обаче се оказаха редица въпроси, като например този с риболовните квоти. С наближаването на края на месеца надеждите за постигане на компромис все повече угасваха. 


Именно темата с риболовните квоти остава трудна и към днешна дата. 


Пред европейския парламент фон дер Лайен заяви, че в момента не е напълно ясно ще има ли сделка или не, но има много тесен път за постигане на споразумение. Вчера британският премиер Борис Джонсън заяви пред кабинета си, че Великобритания все още иска сделка, но няма да се съгласи на такава "на всяка цена".


ФрогНюз припомня,че казусът се вихри още след проведения m,ep 2016 година референдум за излизането на Великобритания от ЕС. Неуспехът за постигане на сделка в британския парламент доведе до оставката на тогавашния премиер Тереза Мей. Неин наследник стана Борис Джонсън, който от критици пък е наричан “европейският Тръмп”. Той също не успя да постигне споразумение сред депутатските редици в парламента, макар и да опита многократно. Джонсън предизвика предсрочни парламентарни избори като хвърли оставка.


Изненадващо обаче консерваторите спечелиха изборите. Това се случи за пръв път от Маргарет Тачър насам. По този начин консервативната партия (от която е и самият Борис Джонсън) успяха да постигнат мнозинство и съответно сделката за Brexit успя да мине в парламента на Острова.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3836 |04.12.2020 Сагата ”Brexit”: Времето за сделка изтича . 12| 5233 |20.07.2020 Антон Кутев: Всяка власт забравя къде се намира. Сагата ще завърши с тежък крах на Борисов . 4| 4685 |07.07.2020 Сагата Иванчева-Петрова: Съдът е като Пилат Понтийски, за да се хареса на гражданите . 6| 6192 |01.07.2020 Сагата с подпорната стена на Алепу: Конструкция с функция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads