Реклама / Ads
3| 4747 |10.10.2017 НОВИНИ

Брюксел свали търговската тайна от договорите за доставка на природен газ на страните-членки

.
Съветът на ЕС прие в понеделник преработеният регламент, отнасящ се до мерките за гарантиране сигурността на доставките на газ.
 
Законодателният акт ще влезе в сила четири дни след публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз. Законопроектът е един от елементите за създаване на Енергиен съюз в ЕС.

Новите правила целят засилване на сътрудничеството на страните от ЕС в случай на криза с доставките на синьо гориво. Освен това той отваря достъпа на властите от ЕС до информация за газовите договори, които са от значение за сигурността на газоснабдяването в ЕС, съобщи специализираният сайт 3е.

Целта на новите правила е засилване на енергийната сигурност на ЕС и намаляване на зависимостта й от трети страни, както и ефективна и бърза реакция в случай на криза.

Новото регулиране касае и някои нови изисквания и към инфраструктурата на страните от ЕС, включително и възможността за реверсивни доставки. В документът се коментира, че в такива случаи може да се изискват и разходи.

Законът предвижда и механизъм на солидарност между държавите от ЕС. Това означава, че в случай на възникване на извънредна ситуация с газоснабдяването в една или друга страна от ЕС, тя да може при определени случаи да получава газ от съседните страни. За газовата помощ ще се плаща.

Според текстовете на новия закон, властите от страните в ЕС ще могат в определени случаи да отправят питания към компаниите, работещи в сферата на газа за договорите за покупка на синьо гориво. Това ще се прави с цел по-добра преценка на ситуацията, свързана с газоснабдяването в страните от ЕС, които са с договори.

За да може да се направи правилна преценка на ситуацията се допуска възможността за предоставяне на определени детайли по вече сключени договори за доставка на газ с трансгранично измерение и със срок повече от една година (дългосрочни договори).

Детайлите може да касаят – срок на договора, годишни обеми за доставка на газ, пунктове за доставка, минимални дневни и месечни количества, условия за преустановяване на доставките, а също така и информация дали съответен доставчик осъществява повече от 28% от необходимото гориво за потребление. Информация ще се предоставя и при промяна на договорите, или за нови такива.

В разстояние на 12 месеца след влизането на новото регулиране в сила, газовите компании ще трябва да уведомят властите за всички съществуващи договори, които се обхващат от тези условия.

Това касае всички търговски споразумения, имащи отношение към изпълнението на договорите за доставка на газ, като договорите може да касаят инфраструктурата, съхранението на газ или други такива, касаещи сигурността на газоснабдяването, става ясно още от документа. Европейската комисия ще може във всеки един момент да изисква „предоставяне на договора, с изключение на информация за цената“, като целта е „оценка на влиянието върху сигурността на доставките“.

Всички договори или информацията по тях, поучена в рамките на новото регулиране е конфиденциална.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4309 |04.10.2017 Брюксел ни даде частичен достъп до информационната система на Шенген . 1| 3732 |03.10.2017 Изгониха имама на централната джамия в Брюксел . 2| 4759 |25.09.2017 ГЕРБ свали доверието си към своя кмет в Хасково: Управлението му било провал . 0| 4109 |21.09.2017 Полицай помагал на терористите в Брюксел през 2016 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads