Петък, 24 Ноември 2017, 04:07
Frognews
7| 28486 |28.06.2016

Броят полицаите на „двойна хранилка”- с пенсия и заплата

.
Вътрешният министър Румяна Бъчварова е поискала от отдел „Човешки ресурси” справка колко служители на МВР са на „двойна хранилка” и получават и пенсия и заплата едновременно, научи Фрог. На 1 юни Фрог нюз първи писа, че над 4000 души в системата на МВР, предимно началници, източват напълно законно държавният бюджет, като получават едновременно и пенсия от НОИ и заплата от вътрешното министерство. Същото важи и за Министерството на отбраната.
Това стана възможно с приемането на изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване от парламента през лятото на миналата година. Поправките са в сила от 15 август. Конкретно става дума за параграф 49 от преходните и заключителни разпоредби на Кодекса. Според него служителите от сектор „Сигурност” придобили право на пенсия по чл.69, при навършване на възраст 52 г и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, могат да се пенсионират, без да се изисква освобождаване от служба, съответно уволнение или прекратяване на правоотношението.

Служителите на МВР и МО мигновено се възползвали от това право и подали документи в НОИ. При одобрение те получават шест пенсии накуп, обикновено с тавана от 920 лв, или около 6 000 лв. След което всеки месец вече взимат пенсия от 920 лв, като продължават да си работят в МВРТака среден служител от вътрешното министерство си докарва заплата от ведомството и пенсия от НОИ около 2500 лв., което е повече от заплатата на висшата професионална фигура в МВР-главният секретар.

Всичко това е законно, но не е морално, на фона на постоянните заплахи за полицейски протести с искания за социални придобивки и заплати. От „Човешки ресурси” са изпратили запитване колко служители са на „двойна хранилка до всички главни дирекции, областни полицейски дирекции и СДВРВ нея се иска справка колко полицаи са подали документи за пенсиониране без освобождаване от служба в МВР. По принцип такава справка може да даде НОИ, но там отговорът щял да се забави много, твърдят експерти. Поисканата справка от министър Бъчварова е по повод публикацията на Фрог нюз, последвана от депутатско питане по въпроса с „двойната хранилка”. Резултатите от проверката трябваше да са предадени от дирекциите към „Човешки ресурси” до 17 юни, обясни полицейски източник за Фрог.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Мигранти плащат 10 000 евро, за да преминат българо-турската граница 0| 2231 |23.11.2017 . Тръмп: Запазваме си най-добрата военна техника 1| 2241 |23.11.2017 . Каталунците дадоха заден за отцепването 0| 2279 |23.11.2017 . Меркел: Германия е заинтересована от отношения с Русия 5| 2296 |23.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах