Реклама / Ads
8| 5878 |28.04.2015 НОВИНИ

БСП: Без Деня на победата, нямаше да отбелязваме 9 май като Ден на Европа

.
Източник: архив
“Изминаха седем десетилетия от края на най-страшната война в историята на човечеството. В Деня на победата – 9 май, ще отдадем почитта си към загиналите, ще се поклоним пред паметта на героите, сразили хитлерофашизма”.
 
Това се казва в Декларация за отбелязване на 70-та годишнина от победата над фашизма, внесена днес НС от председателя на БСП Михаил Миков и зам.-председателите на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов и Ангел Найденов, зам.-председателя на БСП Янаки Стоилов и депутата от левицата Валери Жаблянов. Социалистите подчертават, че десетки милиони жертви са дадени в името на тази кауза.

„Народите на Европа дължат своята благодарност на страните от Антихитлеристката коалиция и преди всичко на Съветския съюз, САЩ и Великобритания – дали най-голям принос за победата и освобождаването на Европа и света от кафявата чума. Сред тях бяха и над 30 хиляди българи антифашисти и воините от Българската армия. Български антифашисти участваха в съпротивата на други европейски държави”, заявяват още социалистите. По думите им със своя подвиг българските герои са заслужили мястото на България в освободена Европа. Те са категорични, че нашият принос за победата е спасил страната ни от претенциите на съседни държави за ново анексиране на български територии.

„Да не забравяме, че без Деня на победата, днес нямаше да отбелязваме 9 май и като Ден на Европа”, подчертават от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Според тях днешните политици на Европа не трябва да допуснат скъпото достояние на Победата – европейския и световен мир, да бъдат поставени под опасност. Те призоваха парламентаристите от европейските държави заедно с отстояването на националните интереси, да не допускат насилие и ново разделение на Европа.

„Обръщаме се към всички партии, обществени организации и партньорите на България – да пазим мира, да поддържаме политическия диалог за решаване на конфликтите, да зачитаме интересите на различните народи. Само така ще постигнем прогрес, справедливост и хуманизъм за всички хора!”, заключват социалистите.

Ето и пълния текст на Декларацията:

Декларация за отбелязване
на 70-та годишнина от победата над фашизма

Изминаха седем десетилетия от края на най-страшната война в историята на човечеството. В Деня на победата – 9 май, ще отдадем почитта си към загиналите, ще се поклоним пред паметта на героите, сразили хитлерофашизма.

Победата дойде с цената на много жертви. Десетки милиони дадоха живота си в името на тази кауза. Народите на Европа дължат своята благодарност на страните от Антихитлеристката коалиция и преди всичко на Съветския съюз, САЩ и Великобритания – дали най-голям принос за победата и освобождаването на Европа и света от кафявата чума. Сред тях бяха и над 30 хиляди българи антифашисти и воините от Българската армия. Български антифашисти участваха в съпротивата на други европейски държави. Не случайно командващия българската армия бе поканен на парада на Победата в Москва през 1945 г.

Това е признание за ролята на България в решителната битка срещу фашизма и за освобождението на Европа. Със своя подвиг българските герои заслужиха мястото на България в освободена Европа. Нашият принос за победата спаси страната ни от претенциите на съседни държави за ново анексиране на български територии.

Победата ни завеща девиза „Никой не е забравен, нищо не е забравено!”. За съжаление днес с тревога констатираме, че някои политици забравят онова, което тласна света към жестокостта и разрушението. Трябва да помним ужасите на войната и милионите жертви, но и да осъзнаваме колко важно е да опазим мира, да пресечем опитите за милитаризация на Европа и за създаване на нови разделителни линии.

Да не забравяме, че без Деня на победата, днес нямаше да отбелязваме 9 май и като Ден на Европа.

Днес в Европа набират сила профашистки организации. Нека да спрем вълната от ксенофобия, шовинизъм и неофашизъм, която тласка света към нови кървави стълкновения. Днешните политици на Европа не трябва да допуснат скъпото достояние на Победата – европейския и световен мир да бъдат поставени под опасност.

Призоваваме парламентаристите от европейските държави заедно с отстояването на националните интереси, да не допускаме насилие и ново разделение на Европа.
Обръщаме се към всички партии, обществени организации и партньорите на България – да пазим мира, да поддържаме политическия диалог за решаване на конфликтите, да зачитаме интересите на различните народи. Само така ще постигнем прогрес, справедливост и хуманизъм за всички хора!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4453 |20.04.2015 Кастро пристига в Москва за Деня на победата . 0| 4469 |13.04.2015 Карайте внимателно в деня на голямото завръщане . 0| 4941 |17.03.2015 Денят почва със слънце, но пристига дъжд . 3| 4468 |06.03.2015 Ген. Атанасов: Лазаров нямаше подкрепа в МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads