Реклама / Ads
3| 2265 |09.05.2023 НОВИНИ

Иван Таков: Да мислим за бъдещето, вместо да търсим поводи за разделение

.
Да мислим за бъдещето, вместо да търсим дребни конфликти, поводи за нападки и разделяне на обществото от събития в миналото. Това призова председателят на БСП - София Иван Таков в словото си по време на тържественото честване на 9-ти май - Ден на Победата и Ден на Европа пред Паметника на Съветската армия.

Столичната организация на социалистите, заедно с председателя на БСП Корнелия Нинова, организационния секретар на партията Борислав Гуцанов, народни представители, избрани от София, и общински съветници се включиха в събитията, отбелязващи историческата дата. Иван Таков, Борислав Гуцанов, членове на Изпълнителното бюро на Градския съвет и на районните организации на партията в столицата, общински съветници и народни представители се поклониха и положиха цветя първо пред Паметника на Незнайния воин, след това се включиха в шествието "Безсмъртния полк" до Паметника на Съветската армия, където участваха и в тържественото честване на празника.

"Девети май е свещена дата за цялата демократична общност в света. Това не е просто празник. Девети май бележи Победата на хуманизма над нихилизма. Този ден ознаменува Победата на Доброто над Злото, каза в словото си Иван Таков. - Разгромът на хитлерофашизма преди 78 години отвори широко портите на човечеството за цивилизационно развитие. Победата на "Червената армия" във Втората световна война е факт, който не може да бъде пренебрегнат или променен. Това е армията - освободителка на нашия континент от Хитлеровата чума. Нейната победа даде шанс на Европа. За обединена Европа. Победата на "Червената армия" ни събира днес да празнуваме Деня на Европа".

Лидерът на столичните социалисти заяви, че 9-ти май е справедливата присъда над нацизма - онзи човеконенавистен режим, който потопи Европа в кръв и мрак преди 78 години. "Девети май е ден за памет, ден за почит, ден, в който скланяме глави пред онези 60 милиона погубени животи, 27 милиона от тях на съветски граждани. Затова на всеки 9-ти май сме точно тук, пред Паметника на Съветската армия. Затова ревностно го пазим от посегателствата на безпаметните. Затова възстановихме счупената плоча. Затова ще го браним от всеки опит да бъде демонтиран, категоричен беше Иван Таков. - Нашата памет не може да бъде демонтирана. Погубените десетки милиони животи няма да бъдат забравени. Историята няма да бъде използвана с користни цели. Фактите от миналото няма да бъдат тълкувани така, както е угодно на политическата конюнктура в момента. Защото посегателството над паметта води до нови кръвопролития, на които сме свидетели днес съвсем близо до нас. А изтриването на миналото обрича бъдещето ни".

Иван Таков отбеляза също, че 9-ти май е празник и на българската воинска слава. "Днес скланяме глави пред паметта на няколко поколения български антифашисти, на десетките хиляди партизани, участници в бойни групи, концлагеристи и ятаци, дали живота си в борбата за освобождението на Европа от фашизма. На българските воини, загинали по бойните полета на Югославия, Унгария и Австрия на страната на съюзниците, каза още той. - Девети май е символ на мира, на сигурността и прогреса на държавите и народите. Мирът днес се опира на паметта за миналото. Той не е резултат от победа, в която и да е война. Няма да постигнем мир чрез провокации, нито чрез разруха, а още по-малко чрез взиране в онова, което ни разделя. Мирът означава справедливост и равенство. Мирът започва от всеки от нас - със смирение, с разбиране, с приемане на различията, с толерантност и съпричастност. Мирът е преди всичко разум и отговорност на всеки човек".

Председателят на БСП - София беше категоричен, че само много сплотен, здрав и адаптивен народ, обединен от обичта към България, може да издържи на многобройните изпитания, да устои независимостта си и да се предпази от вътрешни размирици и външна агресия. "България се нуждае от този шанс, който ние, гражданите, трябва да дадем. Трябва да дадем този шанс и на себе си. Да се отворим към развитие, към напредък, към по-добър живот. Да мислим за бъдещето, вместо да търсим дребни конфликти, поводи за нападки и разделяне на обществото от събития в миналото, каза още той. - Това е мирният път към напредъка на един народ. Това е отговорността на всеки гражданин и задължението на всеки държавник".

Иван Таков отбеляза също, че една нация е велика не само по размерите на територията, която населява. "Волята, сплотеността, издръжливостта, дисциплината на нейния народ и качеството на нейните водачи осигуряват почетното й място в историята. И само времето ще ни съди по действията и постъпките. Така, както днес ние съдим по действията и постъпките нашите предци. И празнуваме победата им на Доброто над Злото. Отново със сълзи на очи. Девети май ще пребъде! Честит Ден на Победата! Честит Ден на Европа!".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 8409 |09.05.2023 Адв. Чингарова фалшифицирала изборите в Пловдив в полза на Иван Тотев след заплаха към децата й . 5| 2454 |08.05.2023 Полицията за дискотеката в Пловдив: Имаше данни за хора с наркотици, откриването им става чрез разсъбличания . 9| 3081 |07.05.2023 Иван Таков: Изпълнихме обещаното - плочата на Паметника на Съветската армия е възстановена . 1| 2342 |05.05.2023 Задържаха 18-годишен младеж за сбиването в село Манолово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads