Реклама / Ads
80| 5147 |29.03.2011 НОВИНИ

БСП: ГЕРБ готвят поредния пладнешки обир!

.
Сергей Станишев
Според лидера на БСП Сергей Станишев намеренията на кабинета на ГЕРБ да разреши пари от т.нар. „Сребърен фонд”, който държавата трупа за бъдещи пенсии, да могат да се инвестират в акции на български дружества на фондовата борса са поредна безотговорна авантюра на управляващите. Сега това е забранено.
 

Категорично се обявяваме против тази авантюра, която сега планират управляващите – под мотото за по-ефективно управление на средствата да се подложи на риск цялата пенсионна система”, заяви Станишев след заседание на ИБ на БСП. Той напомни, че Сребърният фонд е създаден от неговото правителство, за да гарантира стабилността на пенсионната система и да позволи възрастните хора да получат доходи от приватизацията. В рамките на мандата на тройната коалиция в него били акумулирани 1,683 млрд. лв., които са част от фискалния резерв.

“Ако този Сребърен фонд беше създаден през 90-те години и ако приватизацията беше извършена по времето на Иван Костов на нормални пазарни цени, а не на безценица, нямаше да има никакви проблеми с пенсионната система днес”, категоричен бе бившият премиер. На упреците на Костов, че ГЕРБ готви сближаване с БСП, Станишев го прикани да подкрепи поне веднъж вот на недоверие към управляващите – само така ще докажат, че са опозиция, каквато безспорно била левицата.

“Въпросът за Сребърния фонд е само част от проблемите, които виждаме в приватизацията. ГЕРБ готвят поредния пладнешки обир на държавни активи”, допълни секретарят на ИБ Корнелия Нинова. Пладнешкият обир се състои в следното – в плана на Агенцията за приватизация е записано, че през 2011 г. се очакват приходи в размер на 248,6 млн. лв. Освен непрозрачността и административния хаос, се получава така, че ще бъде нарушен Законът за бюджета за 2011 г. Там изрично е фиксирано, че се разчита на 450 млн. лв. свежи постъпления в държавната хазна.

Нинова се възмути, че целта не е подлежащите на приватизация дружества (сред тях “Булгартабак Холдинг” и ВМЗ – Сопот) да се развиват и да гарантират повече работни места, а да се осигурят средства на всяка цена за пълнене на дупки в бюджета. Това е нарушение на Закона за Сребърния фонд – парите, колкото и да са малко от тази приватизация, трябва да отидат за пенсии, а не за запълване на дупки в бюджета, само защото управляващите са некадърни да осигурят приходи в бюджета”, коментира Нинова.

БСП е единствената алтернатива на управлението на ГЕРБ, повтори Станишев. Разчети, направени от червените, показали, че за година могат да съберат 1 млрд. лв. допълнително само от преструктуриране на бюджета и по-висока събираемост на доходите. Така най-засегнатите от поскъпването могат да получат някакви компенсации, за да се справят.

Соцлидерът обяви, че е доволен от протеста срещу бедността и управлението на ГЕРБ, провел се на 26 март – и от броя на присъствалите – близо 20 000 души, и от посланията, които Социалистическата партия отправила. Протестите продължават – вече в цялата страна, обеща той. Тържествата за Деня на труда – 1 май, които левицата традиционно организира, този път ще преминат под знака на протеста. Отделно от това БСП се готви да отбележи 1 април – Деня на лъжата като Ден на ГЕРБ. Соцлидерът призова гражданите да реагират по-подходящ начин в интернет форумите.

ГЕРБ от самото начало на управлението си заложиха на омразата. Това, заедно с крещящата некомпетентност, означава че от криза не може да се излезе, тя само ще се задълбочава”, каза той.

Лидерът на БСП взе страната на президента Георги Първанов в епистоларния му конфликт с военния министър Аню Ангелов и напомни, че по време на Консултативния съвет по национална сигурност е влязъл в “остра дискусия” с министъра на отбраната. Станишев повтори критиките на държавния глава – ролята на армията е сведена до експедиционни задачи. Военнослужещите пък били социално демотивирани и необезпечени финансово.

Станишев намира за “екстравагантни” и “несериозни” идеите на председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев за връщане на военното обучение – нещо като миниказарма от 3 месеца, където освен умения за боравене с оръжие, младите хора да получават и психическа подготовка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 11392 |01.03.2011 Станишев: Членството ни в Шенген – поредният блъф на Цветанов . 20| 5018 |22.02.2011 Готвят обвинение на Странджев заради прословутите флашки . 5| 5095 |07.02.2011 Поредният търг за Кремиковци се провали . 6| 5378 |06.02.2011 Готвят блокада на границата с България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads