Реклама / Ads
42| 5281 |31.01.2011 НОВИНИ

БСП: Какво разследване при тези оскъдни СРС-та?

.
Сергей Станишев
Каква борба с престъпността, моля ви? При този обем СРС-та, със сигурност не цялата информация достига до прокуратурата. Как да направят разследване прокурорите, след като получават такава постничка информация
 

Това е краткия коментар на лидера на БСП Сергей Станишев след срещата с обвинител номер 1 Борис Велчев.

Днес ръсоководството на парламентарната група и Националния съвет на БСП се срещна с главния прокурор и неговите заместници по повод СРС гейт.

Според него от разговора станало ясно, че е масова практиката, когато прокуратурата е заявител, да не се получава информация от фактическите реализатори на СРС-тата или да се получава по ограничен, филтриран вид.

Червените отново настояват за независим контрол върху използването на СРС-та., като в същото време отчетоха огромно увеличение на прилагането им.

В прокуратурата за първото тримесечие са разрешени над девет хиляди СРС-та. За една година те можело стигнат до 20 хил., а това означавало, по преценка на Станишев, тотално подслушване и полицейска държава.

„Няма как тези скандали, които се генерират от самите управляващи – сами си ги слушат, сами си ги пускат, да не се отразят на доверието към институциите и доверието от страна на ЕК по въпроси като Шенген, докладите по правосъдие и вътрешен ред“, коментира той и добави:

„Има два пътя за прокуратурата – нещата да се „замитат под килима”, а другият път е да се покаже, че се действа според закона”, каза Станишев.

Според него проверката на прокуратурата не трябва да се ограничи само по темата „Леденика” и кой с кого разговарял, а и относно покровителство на фирми от министъра на вътрешните работи.

На срещата на червените с главния прокурор, продължила около два часа, са били обсъдени множество негативни тенденции в правораздаването, за които БСП вече била предупреждавала.

Станишев посочи като пример премахването на независимото бюро за контрол на СРС-тата, което било „пагубно“, промените в НК и НПК, както и въвеждането на специализираните съдилища по начина, по който е предвидено в закона.

„СРС-тата се използват не за нуждите на разкриване на престъпността, а за други цели. Никой не може да даде смислен отговор как се случва, кой ги използва, кой чете тези СРС-та, събират ли се някъде”, каза Станишев.

“Трябва да е ясно на управляващите, че с вота на доверие не са решили нито един сериозен проблем и не са отговорили на нито един от въпросите, които витаят в общественото пространство и които хората задават”, категоричен е червеният лидер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5021 |27.01.2011 Ал. Томов: Искам международно разследване на делото ми . 8| 6761 |11.01.2011 Ив. Кръстев: Какво сваля БГ правителствата? Същото, което ги качва . 21| 4911 |22.12.2010 Цветанов: Никакво отстъпление от програмата за Шенген . 32| 6104 |22.12.2010 Опозицията иска разследване на Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads