Реклама / Ads
6| 4622 |02.06.2016 НОВИНИ

БСП против закона на Кунева, ДПС и АБВ се въздържаха

.
ГЕРБ, част от Реформаторския блок и Патриотичния фронт се обединиха зад антикорупционния закон, изготвен от вицепремиера Меглена Кунева. Това стана на заседание на правната комисия, която прие закона на първо четене, въпреки че в средата на май проектът беше отхвърлен от антикорупционната комисия. Проектът получи и подкрепата на депутата от ”Атака” Явор Нотев, а против него се обявиха от БСП, а ДПС и АБВ се въздържаха.
 
Там има само едни бутафорни промени, но принципите и съдържанието остават едни и същи - има редакция, но тя просто е завоалирана, обясни Филип Попов от БСП пред БНР.

Абсурдите са много от чиста правна точка. Този законопроект е една политическа бухалка срещу политически опоненти. Тук не става въпрос за борба с корупцията по висшите етажи, а е за овладяване на корупцията - всички текстове водят към този извод, каза Попов.

Като пример за несъответствия той изтъкна сигнала, който може да се подаде от човек, без той да се подпише, което е анонимен сигнал, който не е познат на законодателството ни.

Остава и обърнатата доказателствена тежест, т.е. човек да доказва, че е невинен. Остава и са вкарани като доказателства полиграф - той не е годно доказателство в нито един процес. Остава възможността два пъти да си подадеш една и съща декларация за имуществено състояние, което обезсмисля и смисъла на този законопроект, коментира депутатът.

От БСП не сме против такъв законопроект - нека след като са поели ангажимент, настоящите управляващи да изготвят един издържан такъв, но това е огромен бич за нашата държава по този начин, защото този нов закон няма да спре корупцията, а той ще я гравира и ще бъде използван само по политически съображения срещу противника, допълни Филип Попов.

Гласувахме въздържали се, защото споделяме голяма част от притесненията, които бяха споменати, обясни Четин Казак от ДПС, който също потвърди, че конкретният законопроект коригира една част от недостатъците на първоначалния проект.

Специално по отношение на състава и формирането на основния антикорупционен орган, който тогава беше замислен като едноличен и излъчен от изпълнителната власт, сега той ще бъде колективен и избран от Народното събрание, но освен тази корекция, ние не видяхме други подобрения, каза Казак.

За нас е важно от една страна борбата с корупцията да бъде ефективна, но от друга страна и правата на гражданите - на засегнатите лица или тези, които ще бъдат проверявани, също да бъдат гарантирани, за да се избегнат произвол и репресии, допълни той.

Според депутата от ДПС анонимните сигнали не са най-сериозния проблем на закона, а по-важно е да се предвидят предварителни гаранции и процесуални условия, на които трябва да отговаря всеки един сигнал, както и да се проведе предварителна проверка относно обосноваността и сериозността на сигнала.

Между първо и второ четене ние ще направим нашите предложения, с които да се постараем да отстраним някои от дефектите, заяви още Четин Казак.

На първо четене надделяват съображенията относно философията на закона, както и целите, които той си поставя, а те са едно преодоляване на безспорно съществуващото явление корупция, което е безспорно полезно за държавата, заяви за Националното радио депутатът от "Атака" Явор Нотев, който подкрепи антикорупционния закон.

Срещу корупцията е целокупното ни общество, а това, че в предложения проект са изброени лицата, които могат да попаднат под ударите на закона, ясно очертава кръга на възможните некоректни и незаконни проявления. Имам предвид, че тези тегоби, за които говорят негативните становища, могат да бъдат понесени и от лица на публични длъжности, между които са и депутатите, представители на изпълнителната власт, президентът, представители на съдилища, посочи Нотев.

Технологията на прилагане на закона трябва да отстъпи на втори план, а на първи план път на законопроекта трябва да бъде даден, за да могат да бъдат анализирани слабостите на закона, както и рисковете, които те предполагат, подчерта депутатът от "Атака".

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4413 |02.06.2016 Парламентът прие промени в Закона за радиото и телевизията на първо четене . 1| 4350 |01.06.2016 ЕК предупреди Полша за нарушаване на върховенството на закона . 0| 4306 |31.05.2016 Безлов: Има рискове в Закона за електронните съобщения . 3| 4324 |30.05.2016 БСП с 4 закона за дребния производител и малките фирми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads