Реклама / Ads
3| 5063 |13.02.2015 НОВИНИ

Я. Нотев пред Фрог: С ГЕРБ говорихме колегиално да си оттеглят предложението за Лазаров и Писанчев

.
Явор Нотев
Вчера в пленарна зала, при режим на второ четене на законопроекта за МВР и неговото приемане, се направи предложение за включване на изцяло нов текст. Това обясни пред Фрог нюз депутатът от „Атака” Явор Нотев. Припомняме ви, че благодарение на неговите аргументи ГЕРБ оттегли предложението си за включване на нов текст, според който да се искат оставки на главния секретар на МВР, на шефовете на ДАНС и ДАТО и то месец след като влезе в сила закона.
 
Това е допустимо като изключение, но само когато става дума за редакционна поправка или за допълване на текст, който функционално е свързан с друг, вече обсъден и приет. И това, което се допълва има съпътстващ или пояснителен характер. Тук обаче имахме опит да се внесе норма, която имаше пряко действие, визира конкретни длъжности и определя конкретен срок. Тоест това е съдържание на норма, която заслужаваше да бъде обсъдена в комисия, после на първо и второ четене. Това правило се отнася за всички законопроекти и всички актове на парламента. Този ред не е случайно предвиден. Той създава гаранции, за това , че законопроектите ще бъдат добре огледани и обсъдени и, че всеки, който ще ги гласува, ще има възможността да изгради становище и отношение към тези норми. Подчертавам, че по този ред, който се случи вчера, могат да бъдат правени само редакционни поправки. Моето възражение беше, че това не е от тази категория, допълни юристът.

На въпрос дали е имало остри пререкания по темата той обясни: Това, което направих, беше да обърна внимание на водещия заседанието Димитър Главчев. Казах, че ще направим грешка , ако подложим на гласуване този текст, защото такова въвеждане на норма в дневния ред на второ четене е недопустим според правилника на НС. Тогава Главчев допусна изказванията от страна на представители на ДПС, на г-н Мерджанов от левицата, след което се стигна до тази почивка. През това време направихме едно кратко съвещание в неговия кабинет. Там изразих тази моя позиция и в лицето на Цветан Цветанов получихме отговор, че те ще съобразят това и не биха искали да изострят коментарите, както и че ще предприемат стъпка към оттегляне на предложението, направено от г-н Нунев. Те поеха този ангажимент и оттам насетне вие видяхте, че всичко се разви така, както е предвиди по правилник. Разговорът, който водихме с ГЕРБ беше теоретичен и колегиален. Опасен прецедент щеше да бъде, ако се беше случило обратното, каза още депутатът.

Той подчерта, че изцяло предложението му е било водено от закона, а не от идеята една или друга фигура да остане на поста си. Имам предвид персоналните последици за сега заемащите тези длъжности. Нито аз , нито пък групата, която представлявам, имат някакво отношение към тези назначения. Ставаше дума за спазване на закона и гарантирането, че той няма да бъде нарушен както сега, така и занапред, заключи Нотев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 71| 5489 |12.02.2015 Р. Гечев пред Фрог: Скандално! ГЕРБ подправи вота за милиардите . 28| 6273 |12.02.2015 Бареков се обяви за реформатор; предрече катастрофа за ЕС . 5| 5312 |11.02.2015 Шефът на Авиоотряд 28 подал оставка преди полета на Борисов . 31| 10319 |11.02.2015 М. Андреев пред Фрог: Списък „Възраждане” може в момента да срути държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads