Реклама / Ads
0| 3103 |19.08.2022 НОВИНИ

Буяр Османи: Беше грешка, че не вписахме българите в Конституцията при промените през 2001 г.

.
Буяр Османи Източник: БГНЕС
Започнахме преговори за членство с ЕС от деня на първата междуправителствена конференция, но няма да можем да отворим глава 23, ако не променим конституцията, отбеляза министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.
 

„Ще приключим скрининга, но не можем да отворим Глава 23, ако не променим Конституцията и това е компромисно решение, защото позицията на Република България до последния момент беше твърда, че няма започване на преговори без тези конституционни промени. И това не го приехме. Отхвърлихме решението, което предложиха българите – да започнем преговори и скрининг, а междувременно да променим конституцията“, каза той по време на интервю за предаването „Горещо политическо лято“ по Канал 5, предава БГНЕС.

 

Османи подчерта, че изменението на Конституцията предполага включването на хърватската, черногорската и българската общност наред с останалите шест общности, които вече са изброени в текста на конституционния преамбюл. На въпрос дали се опасява, че може да не се осигури мнозинство от две трети за промените в Конституцията, Буяр Османи подчерта, че по време на разговорите с България е общувал с представители на македонската опозиция и не е чул от никоя партия аргумент срещу включването на българите в Конституцията.

 

„Вписването на българите в нашата Конституция е добро и е в интерес на македонците, македонския народ и Република Северна Македония, защото за първи път институционално се дефинира връзката между македонското мнозинство и българската малцинствена общност. За първи път в историята на отношенията ние официално институционализираме тази връзка и я правим необратима. Чувал съм това от представители на ВМРО-ДПМНЕ”, каза Османи.

 

По думите му дори от представители на ВМРО-ДПМНЕ е чул мнение, че е направена грешка, че българите не са включени в Конституцията при конституционните промени през 2001 г., а сега този въпрос се използва за ежедневен политически натиск.

 

Според него през предстоящите „15 месеца скрининг“ и докато стигнем до глава 23, властите ще се опитат да разобличат всички, които искат да поставят кариерата си пред стратегическите интереси на страната.

 

„Ще отидем при всеки гражданин, за да му кажем какъв е рискът от промяната на конституцията и че няма нищо лошо в това редом с албанци, турци, сърби, роми в Конституцията да се включат и черногорци, хървати и българи. Какъв е този риск и какви са ползите от такъв процес. Уверявам ви, че във ВМРО-ДПМНЕ убеждението е, че няма риск от такъв процес, а напротив, държавата има интерес да го направи. Важно е да се намери начин и съм сигурен, че когато той се постави на масата, ще има достатъчно депутати, които да го подкрепят“, каза Османи. Той заяви, че не е за референдум по този въпрос, защото, както каза, гражданите са изразили мнението си относно европейската перспектива.

 

„Ако трябва, въпросът трябва да е - Вие за ЕС ли сте или не. Всичко останало ще е абсолютно манипулация на гражданите. Така че мисля, че никой няма съмнение, че тази малка държава, зависима от регионалните и европейските процеси, може да оцелее нормално и оптимално само в Европейския съюз“, каза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3067 |12.08.2022 Настимир Ананиев: Коалицията беше саботирана отвътре . 0| 5023 |01.08.2022 Бизнесът: Танкерите, които страната ни очаква, не са 7, както беше обявено, а три . 0| 7014 |30.07.2022 Икономистът Евгений Кънев: Всява се страх с руския газ, както беше и с изпращането на оръжие за Украйна . 0| 2928 |29.07.2022 Христо Иванов: Парламентът, тази достолепна зверилница, не беше много успешен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads