Реклама / Ads
15| 5918 |17.03.2023 НОВИНИ

Бум по холивудски. Какво не стана ясно от брифинга на Гешев?

.
Голямо бум. Огън. Дим. Пищене в ушите. Дъжд от пепел. Липса на ориентация. Общо взето така изглежда една експлозия в холивудските филми. Точно това видяхме на брифинга на прокуратурата вчера - фойерверки в разгара на предизборна кампания, хвърляне на куп объркващи твърдения, но липса на достатъчно информация, която да ги подплати и докаже. Въпросът е защо сега.
 

Листчета, флашки и записи от разговори размаха вчера на извънреден брифинг в Националната следствена служба прокуратурата. Според представените от обвинението доказателства става ясно за разкрит заговор за отстраняването на Иван Гешев и други магистрати с участието на група около сочения за наркобос Красимир Каменов - Къро. Прокуратурата не отговори на въпроси, а остави свободата на журналистите “сами да правят изводи” от изнесената информация. 

 

В записите се споменават “Цецо от Белград”, “Бобока”, “Черепа”, “Кирчо и Асенчо”, едни 400 хил. лева за смяна на полицейски началници, Влади Горанов и евентуалното включване на Бойко Борисов в “Магнитски”. Споменати бяха и журналистите от разследващия сайт BIRD.bg. 

 

Не стана ясно дали разследването е проверило автентичността на записите. Не стана ясно дали става дума за законно използване на СРС. Стана ясно само, че обвинението не знае от кого и как са правени записите. Сиреч - не е ясно колко са автентични те. Интересно е обаче защо прокуратурата изнася по този сензационен начин непроверени напълно доказателства. Този въпрос може би е реторичен.

 

Не стана ясно също така дали са налице други доказателства, които подкрепят чутото от записите. Но пък обвинението хвърли топката към ДАНС, които трябва да се занимаят с тях. 

 

Всичко беше просто фойерверки, които гръмнаха в разгара на предизборна кампания. С фанфари Гешев и сие обявиха, че са направили огромен пробив и са разкрили срастването на мафията с държавата, прицелила се в борците срещу престъпността. 

 

На брифинга бяха изнесени подробности за започнало през септември миналата година разследване, което довело и до претърсвания в дома на двама души, обвинени в изнудване и притежание на наркотици с цел наркоразпространение. Претърсванията са извършени преди около 10 дни, а в домовете на двамата - Т.И. и Д.Г. са намерени писма, флашки и аудиозаписи. Според различни медийни публикации става дума за Тони Иванов и Дилян Георгиев, който преди време бе осъден за изнудване на Ахмед Доган и Делян Пеевски. Самият Георгиев вчера пред съда отрече показаните от прокуратурата записи да са автентични. 

 

Въпреки липсата на отговори от страна на обвинението около въпросните записи, Гешев ги счита за пример на симбиозата между “мафията, осъдени и издирвани от Интерпол лица и известни за обществото организации”, които се борят заедно “срещу институциите и държавата”.

 

В публичното пространство бяха хвърлени толкова много твърдения, че връзката между тях дори е трудно проследима. Всичко наистина изглежда като пускането на една голяма бомба, произведена в китайски завод за фойерверки...

 

От прокуратурата намекнаха, че основният участник във въпросните записи е криминално проявеният Красимир Каменов – Къро. Не бяха представени други доказателства за евентуалното му участие в схемата. А такива е много вероятно да има, защото Къро е "клиент" на службите и обвинението от години.

 

Соченият за наркобос Красимир Каменов Къро е спряган за един от най-близките партньори на Христофорос Аманатидис -Таки в миналото. Собственик е на дружеството “Ауто мобайл”, което е наследник на приватизирана през 90-те г. от ВИС - 2 общинска компания. Службите сочат Къро като финансовия гръб на най-мощната група за трафик на кокаин, действала у нас в края на миналия век. Къро се свързва и с поръчкови убийства.

 

И до днес очевидно не е ясно докъде са разследванията срещу Къро. Не е ясно съществува ли у нас в действителност мрежа на престъпния бос, избягал в чужбина. Време е тези неща да се кажат ясно.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3875 |15.03.2023 Зад Юлиан Вергов застанаха актьорите Теодора Духовникова и Захари Бахаров . 1| 3119 |14.03.2023 И заради Украйна ”военният бюджет” на ЕС стана 8 млрд. евро . 4| 3619 |14.03.2023 Настана хаос: Замениха ”кабинките” за гласуване с ”паравани” . 1| 3509 |12.03.2023 Черна неделя! Пет станаха жертвите на жестоката катастрофата на пътя Пловдив-Пазарджик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads