Реклама / Ads
0| 3705 |20.07.2022 НОВИНИ

2 г. по-късно Гешев призна: Рейдът на “Дондуков 2” е бил непремерен

.
Пространно интервю в нова медия, зад която стои Кристина Патрашкова даде не кой да е, а главният прокурор Иван Гешев. Въпросите изглеждат удобни. Отговорите - шаблонни. Интервюто е публикувано и като реклама на сайта на прокуратурата. Но обвинител №1 направи признание - рейдът на “Дондуков 2”, за който прокуратурата обясни, че няма нахлуване и всичко е според закона, според Гешев в крайна сметка бил “непремерен”.
 

Можел Гешев да приеме като критика нахлуването в Президентството, защото в обществото останало впечатление за непремереност на действията. Но не можел да говори за “незаконосъобразност”. Такава обаче имало в ареста на “някои политически лидери” и това постановил самият съд. 

 

Изглежда обвинител №1 визира случаят с ареста на Бойко Борисов. Съдът в действителност постанови, че задържането му е противоречало със закона. Интересно е обаче защо обвинител №1 си позволява да прави политически оценки, от каквито уж бяга. Сам повтаря, че Прокуратурата се е превърнала в дъвка в устата на политиците и става част от предизборни кампании. Даже заявава пред Кристина Патрашкова, че няма как обвинението да забрани политическата интерпретация на работата на прокуратурата, но през последните години това пречи и “руши държавността”. Защо тогава господин Гешев сам си позволява да говори за арестите на “някои политически лидери”, остава неясно.

 

За “петорната експертиза”

 

Снимките с пачките и кюлчетата злато от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов отново попаднаха във фокуса на общественото внимание преди седмица, когато евродепутатът Томаш Здеховски цитира в Брюксел доклад, според който фотосите са манипулирани. Този “доклад” нажежи страстите и у нас като се повдигнаха въпроси защо в България тези данни не са оповестявани. Новина било за Иван Гешев, че правосъдната министърка Надежда Йорданова трябвало да вижда експертизи. 

 

“Доколкото ми е известно, министърът на правосъдието е част от изпълнителната власт, а отделните магистрати нямат задължение да изпращат експертизите и на главния прокурор. Не можем да говорим за доклад от прокуратурата до Европейския парламент. Повече от година имаше комуникация с различни представители от Брюксел, някои от тях бяха в България във връзка с проблеми с усвояването на евросредства. Поставяни са и въпроси, свързани с две досъдебни производства срещу бившия премиер Борисов. Проведохме диалог, отговорихме на въпросите, имахме писмена комуникация. Така че доклад в случая не е прецизният термин”, посочи Гешев. 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5862 |20.07.2022 ”Дрън дрън”: Журналистът Иван Бакалов за ”петорната експертиза” на Гешев . 0| 9792 |17.07.2022 Криминалист разкри: Военен магистрат, близък до Гешев, е бил сред първите на катастрофата на Семерджиев . 0| 4033 |16.07.2022 Министър Йорданова атакува Гешев: Къде са корупционните обвинителни актове и влезлите в сила присъди? . 0| 4950 |15.07.2022 Атанас Чобанов: Днес ГЕРБ и ДПС избягаха като пиленца след Иван Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads