Реклама / Ads
19| 5644 |15.09.2021 НОВИНИ

Бурно начало на края: ДПС и ГЕРБ бранят със зъби и нокти Бюрото по защита на Гешев

.
Източник: БГНЕС
Бурни страсти белязаха началото на края на 46-ото Народно събрание. Депутатите дебатират закона за изменение и допълнение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство на второ гласуване. ГЕРБ и ДПС за пореден път бранят със зъби и нокти Бюрото по защита, което в момента се ръководи от главния прокурор.
 

Пръв се изказа Хамид Хамид от ДПС. Той обяви, че законът трябва да се казва за осветяване на някои защитени свидетели трябва да гласи заглавието. Според Хамид целта на промените била свидетелите да бъдат осветени и отстреляни в интерес на олигарсите. Той обвини, че за част от депутатите този закон е „просто бизнес“ и тези депутати „още днес следобед ще си броят хонорарите“. За друга част проектът бил само пиар, а за останалите - мръсна поръчка срещу бюрото. В крайна сметка Хамид не можа да обоснове защо под ръководството на министъра на правосъдието защитените свидетели са в опасност.

 
Анна Александрова и Александър Ненков от ГЕРБ обявиха, че съдебна реформа не може да бъде направена за 2 месеца и без мнозинство.

 

„Желанието на главния прокурор да създаде военизирана структура за участие в безредици накара хората да излязат по улиците. Това не е реформа, но това е пресечна линия, която ще постави ясна граница в следващото НС с кои може да се прави съдебна реформа и кои искат да пазят статуквото“, обяви Радостин Василев от „Има такъв народ“.

 

Колегата му Филип Станев бе много по-краен. „Стига се крихме зад парламентарното остроумие и процедури. Голата истина е, че много голяма част от тези депутати в тази зала, които стоят в момента, се опитват всячески да запазят това странно бюро и този странен главен прокурор. Голата истина, знаете ли каква е? Че мен като човек ме е срам да стоя с част от вас в тази зала и ако не са тези честни и демократични хора, като Ива Митева, хората в Правна комисия, г-н Хаджигенов, като Демократите... ГЕРБ и ДПС, вие сте срам! Срам ме е да стоя в тази зала и ще изляза“, заяви Станев, напускайки заседанието. 

 

„Главният прокурор говори за независимостта на съдебната власт, докато си чати с „Pi ar Sevi Boiko“. Това ли е независимата на главната прокуратура, която гарантира защитата на свидетелите“, попита депутатът от „Демократична България“ Атанас Славов.

 

„Името на главния прокурор е от значение“, отсече от парламентарната трибуна доайенът на Народното събрание Мика Зайкова.

 

„Съдейки по писъците, явно Делян Славчев Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов“, включи се и Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2916 |15.09.2021 Слънчево и топло начало на учебната година . 0| 3043 |06.09.2021 Прохладно и ветровито начало на седмицата . 1| 2958 |31.08.2021 Ирена Анастасова: От самото начало позицията на БСП е, че страната се нуждае от редовен кабинет . 5| 3669 |22.08.2021 Проф. Кожухарова: Вече сме в четвъртата вълна на пандемията, в нейното начало

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads