Реклама / Ads
28| 7691 |03.09.2021 НОВИНИ

Кой им дърпа конците? БСП гласувала Бюрото да отиде при Главния, от ГЕРБ били против. Сега се врътнаха

.
Служители от Бюрото на излизане от президентството
Бюрото за защита на свидетелите, подчинено на главния прокурор Иван Гешев може да повдигне завесата на задкулисните договорки с парламентарно представените партии като ГЕРБ и БСП. Оказва се, че социалистите веднъж са подкрепили идеята Бюрото да мине под шапката на главния прокурор, а сега са се врътнали на 180 градуса и искат звеното да бъде подчинено както при създаването си на правосъдното министерство.
 

Гербаджиите правят същото, но наопаки – болшинството в залата гласуват против Бюрото да отиде при обвинител №1, но сега са яростни защитници тази зависимост да се запази.  Разнопосочните позиции, които заемат депутатите от водещите партии красноречиво навеждат на мисълта, че членовете им или нямат категорична позиция по въпроса и чакат някой да им каже какво да правят, или  съвсем целенасочена се въртят като фурнаджийски лопати, за да угодят на конкретни интереси. Може пък да  го правят от респект, разбирай страх от обвинението.  И в трите случая е срам и резил.

 

Фрог нюз се запозна с протоколите от заседанията в НС на 42-то народно събрание, когато всъщност е било гласувано Бюрото да се махне от правосъдното министерство и да отиде под крилото на Главния. Вносител на предложението е  министерски съвет от времето на Пламен Орешарски. То е вкарано за разглеждане в парламента на 6 декември 2013 г. Цялата правна комисия, ръководена от Четин Казак от ДПС, единодушно и без грам обструкции гласува „за“.  На второ четене в пленарна зала, проведено на 26 февруари 2014 г. предложението също се приема, като нито един депутат не взима думата, за да възрази на предложените изменения в закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

 

От протоколите е видно, че предложението минава с гласовете на БСП / бел. ред. тогава Коалиция на България/, ДПС и Атака. След подкрепилите текстовете е Корнелия Нинова –лидер на БСП  и Мая Манолова, по това време зам.-председател на парламента от КБ, а сега лидер на ИБГНИ. Любопитното е, че в момента, седем години по-късно, и двете дами защитават коренно различна теза. Напълно реалистично е, събуждайки се през един  ясен и слънчев ден, да са  станали върли защитнички на идеята Бюрото да се върне към правосъдното министерство.

 

Поведението на ГЕРБ също е интересно. Докато тече гласуването, в залата се регистрират около 10 души. По-голямата част от тях натискат копчето „против“, а 1-2-ма „въздържал се“. Нито един от хората на Бойко Борисов не обосновава гласно позицията си. Сега, обаче като в хор всички „пеят“ съвсем различна песен.

 

 

Екип на Фрог

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3598 |08.08.2021 Русия изпусна златото и зарева: „Дърпат“ България . 4| 3476 |20.05.2021 Д-р Оскар: Друг дърпа конците на Александровска. Болницата може още утре да обяви фалит . 21| 5472 |15.03.2021 Каракачанов се дърпал и предишния път, не искал да става вицепремиер . 10| 6649 |18.09.2020 Очевидец: Полицаи дърпаха за косата една от майките пред НС без никаква причина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads