Реклама / Ads
12| 3846 |25.03.2021 НОВИНИ

Чартърните авиокомпании са пред фалит, молят за помощ

.
Авиационният бизнес в България се нуждае от спешна държавна помощ от поне 15 млн. евро, за да оцелее в ковидкризата, съобщи ”Сега”.
 

Това обявиха от новата Асоциация на българската авиационна индустрия (АБАИ), в която влизат чартърни авиокомпании, авиоремонтни и технически бази и фирми за наземно обслужване по летищата. Ден по-рано друга съсловна организация - Асоциацията на българските авиокомпании, също излязе с призив към правителството за антикризисни мерки.

 

"Секторът има ключова роля за туризма – около половината пристигащи по въздух туристи у нас, пътуват с полети на български чартърни авиокомпании", посочи председателят на асоциацията Тодор Иванджиков. Заради липсата на полети, а оттам и на приходи, компаниите не успяват да покриват разходите по поддръжката на самолетите, лизинговите вноски, застраховките, паркинга на самолетите, разрешителните и квалификацията на персонала.

 
Авиосекторът обаче е останал извън схемите за подпомагане на фирмите от туристическия бранш. До момента единствената програма, по която са имали възможност за безвъзмездно финансиране, е била схемата за запазване на заетостта 60/40, но фирмите вече нямат ресурс да покриват остатъка на заплатите на своите служители. Все още нито министърът на транспорта, нито на финансите, нито на икономиката са откликнали на молбите на АБАИ за държавна подкрепа в условията на продължаваща пандемия. 

 

Месечният разход на една малка авиокомпания е от порядъка на 500 000 евро, тъй като дори самолетите да са на земята, се плащат лизингови такси, наеми за паркинг и поддръжка, посочи Анелия Маринова от чартърната авиокомпания Fly2Sky. Тя даде пример с други държави от ЕС, които вече са подпомогнали този бранш: Хърватия е подпомогнала авиацията с 12 млн. евро, Румъния с 62 млн. евро, а Гърция – със 120 млн. евро. "Ако държавата остави да фалират българските авиокомпании, пазарът ще бъде завзет от чуждите", предупреди Маринова.

 

Поисканата безвъзмездна помощ от 15 до 20 млн. лв. ще подпомогне за една година напред секторът, докато започне развижване на туристическите пътувания.

У нас има 20 регистрирани въздушни оператора за превоз на пътници, товари и поща с близо 60 самолета, 30 авиационни технически организации, 13 учебни центъра за авиационен персонал и 33 оператора за наземно обслужване на самолети. В сектора са заети около 5000 висококвалифицирани служители, сред които пилоти и инженери.

 

"Тези висококвалифицирани кадри обаче са принудени да се преориентират към други сектори, което е пагубно за авиацията и като цяло за държавата", заяви Виктор Михайлов от авиоремонтната база Planecare Solutions. 

Има опасност страната ни да остане без самолети, ремонтни авиобази, без компании за наземно обслужване, предупредиха от АБАИ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3659 |25.03.2021 Предизборни сметки: Над 3.5 млн. лв. отишли за медии за 20 дни . 3| 3360 |25.03.2021 Елена Йончева е новият председател на Контактната група по убежище на ЕП . 13| 3449 |25.03.2021 Председателят на БЛС: По-опасно било да се разболееш, отколкото да се ваксинираш . 17| 3996 |25.03.2021 Проф. Александрова: Още не сме наясно дали ваксината спира предаването на COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads