Реклама / Ads
11| 4974 |13.01.2020 НОВИНИ

Частните болници скочиха срещу шефа на НЗОК

.
Дечо Дечев
От ”Българската болнична асоциация” и ”Национално сдружение на частните болници” изпратиха деклрация до медиите.
 

Тя е по повод твърденията на председателяна НЗОК д-р Дечо Дечев, че касата заплаща на частните болници лекарства на цени различни от тези, които се реимбурсират държавните и общински болници. Декларацията е адресирана също така до премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и д-р Дечо Дечев. В текста се казва:

 

"Уважаеми господин министър-председател,

Обръщаме се към Вас по повод на изявленията в публичното пространство на Управителят на НЗОК, разпространено от множество медии, в което се сипят откровени лъжи срещу частните болници, което не следва да бъде толерирано повече и особено от високопоставен държавен служител. Не отговаря на истината, че НЗОК заплаща на Частните болници лекарства на цени различни от тези, които се реимбурсират държавните и общински болници. Това е така, защото, както е известно за всички, и особено следва да я известно на Д-р Дечев, Касата заплаща по позитивен лекарствен списък!

 

Принципът на реимбурсация е – да се заплати съответното лекарство по цената, на която е закупено от доставчика на лекарства, НО НЕ ПО-ВИСОКА от цената, определена в позитивния лекарствен списък. Ето защо е невъзможно да се стигне до каквито и да било „девиации“, както твърди Дечев. По повод обвиненията, че е прокаран лобистки закон, позволяващ на частните болници да не провеждат обществени поръчки, сме длъжни да припомним, че промяната в закона се наложи заради решение на Европейската комисия от 26 февруари 2014 година, с което се задължават всички страни-членки до април 2016 година да синхронизират своите законодателства с новата директива 2014/24/ЕС. Като член на Европейския съюз България е длъжна да изпълнява директивите на Европейската комисия. За нас това изказване е политически ПР на гърба на Частните болници.

 

За пореден път се хвърлят лъжи и спекулации срещу една част от добре функциониращите лечебни заведения, и не е ясно кой и защо има интерес от това, да се настройват пациентите и самата гилдия с клевети и манипулация. Това лято неформалното обединение на всички болнични асоциации по важните за Здравеопазването теми, доказа, че ние всички имаме един общ интерес своевременното и качeствено лечение на пациентите и той няма нищо общо с въпроса за собствеността! Защото всички лечебни заведения в страната са подложени на еднакви пазарни условия – те следва да се договорят с доставчиците на лекарства, консумативи и оборудване, да обезпечат качествени медицински специалисти и в крайна сметка са реимбурсирани от НЗОК при абсолютно равни условия. Единствената разлика, за информация на Д-р Дечев е, че държавата, като собственик на част от Болниците, дотира тяхното съществуване с парите на данъкоплатците, което е абсолютно забранено по правилата на Европейския съюз. Не само това – поставянето на държавни и частни субекти в дискриминационни отношения е забранено и от Конституцията на Република България.

 

С изказването си Д-р Дечев нарушава нашата Конституция и основни други принципи в правото, и следва да му бъде потърсена отговорност. В Българска болнична асоциация членуват много частни болници и ние сме готови да поканим всеки, да провери по какви цени ни се заплащат лекарствените изделия. Спекулацията с въпросът дали покупката на лекарства се извършва след обществена поръчка, няма никакво отношение, към стойността на неговата реимбурсация от НЗОК, която е определена по нормативен ред и никой не може да го заобиколи!

 

Такъв тип медийни внушения не са от полза за никой участник в сектор Здравеопазване, който и без това е раздиран от напрежение по различни поводи. С критиките си към Здравната система и МЗ Дечо Дечев засяга някой от болните теми в Здравеопазването, но предложенията му са публичен ПР, а не сериозни и задълбочени коментари. Всички болнични асоциации отправихме покана за среща до Министър-председателя преди Коледа и считаме, че е време обединени и във взаимодействие с институциите, да пристъпим към решаване на ключови проблеми в сектора, в полза на обществото и държавата ни".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4962 |22.12.2019 Мутафчиев: Доходите на работещи в сферата на сценичните изкуства скочиха с 32 и 41-42% . 11| 9638 |17.12.2019 Борисов не смее да наруши омертата за броя на болниците, запушва дупки . 1| 4193 |06.12.2019 Жители на Свиленград скочиха срещу колоните от тирове по границата с Турция . 2| 5084 |29.11.2019 Д-р Неделчо Тотев: Болниците трябва да участват в преговорите за здравеопазването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads