Реклама / Ads
0| 3012 |08.06.2022 НОВИНИ

Чавушоглу видя воля за връщане на масата на преговорите между Русия и Украйна

.
Сергей Лавров, Мевлют Чавушоглу Източник: БГНЕС
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който днес се срещна в Анкара с руския си колега Сергей Лавров, вижда воля за връщане на масата на преговорите между Русия и Украйна. Той окачестви преговорите като „продуктивни“, предадоха световните агенции.
 

Чавушоглу каза, че турските власти са готови да организират в Истанбул среща на представители на Русия, Украйна, Турция и ООН по въпроса за износа на зърно от украинските пристанища. Датата за срещата в Истанбул може да бъде определена и на днешните преговори в Анкара.

 

Той посочи, че Турция смята за реалистична идеята за създаването на безопасен коридор за износа на зърно от Украйна. Турският външен министър добави, че Турция се обявява за обсъждането на мерки, които трябва да бъдат приети за осигуряването на безопасността на корабоплаването в Черно море.

 

Става въпрос за механизъм, който може да бъде създаден между ООН, Русия, Украйна и Турция. Смятаме, че този план е реалистичен, изтъкна Чавушоглу.

 

Чавушоглу посочи още, че Турция и Русия ще продължат да обсъждат развитието на сътрудничеството между двете страни в сферата на икономиката, както и че по време на преговорите с Лавров са били обсъдени и развитията в Сирия, информират световните агенции.

 

Руският външен министър на свой ред също окачестви като полезна срещата с Чавушоглу в Анкара.

 

Лавров изтъкна, че Русия цени усилията на Турция за разрешаването на ситуацията с износа на украинското зърно и каза, че и Русия, и Турция смятат за необходимо осигуряването на безопасността в Черно море. Той също така съобщи, че с Чавушоглу са обсъдили подготовката на среща на високо равнище между Русия и Турция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2972 |06.06.2022 ”Галъп”: 77% не смятат, че страната ни се управлява по волята на народа . 0| 3682 |01.06.2022 Гешев видя чудесна година на сътрудничество с Кьовеши. Къде? . 0| 3541 |19.05.2022 Кремъл: Бъдещето на руските окупирани региони в Украйна зависи от „волята” на живеещите там . 0| 2927 |19.05.2022 Първан Симеонов: Хората искат избори или оставки, когато видят готова алтернатива или им е писнало

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads