Реклама / Ads
1| 2685 |02.04.2024 НОВИНИ

Чеченец, арестуван от руските власти след терористична атака в Москва, е убит в ареста

.
Асхаб Успанов Източник: 1ADAT/Telegram
Асхаб Успанов, роден в руската република Чечения, е починал в полицейския арест, след като е бил задържан във връзка с терористичния акт в Москва, пише на 1 април независимата руска информационна агенция "Агентство", като се позовава на майката на Успанов.
 

Агенция се позовава на чеченски канал в Telegram, който не е свързан с режима на чеченскиq лидер Рамзан Кадиров и в който се споделят видеоклипове, на които се вижда как трупът на Успанов лежи в моргата, с разкъсвания по врата и други следи от насилие. Каналът твърди, че Успанов е бил арестуван на 22 март и няколко часа по-късно е обявен за мъртъв.





По думите на майка му, Успанов е бил задържан на автобусна спирка, когато е отивал на работа със съпругата си. Тя не уточни къде точно се е случило това. След задържането, по думите на Таиса Успанова, синът ѝ се е обадил на съпругата си. Тя искала да дойде след него, но той я помолил да не го прави, като казал, че "те нямат нищо на мен". По-късно, по думите на майка му, Успанов отново се обадил на съпругата си и я помолил да дойде в полицейския участък, за да го прибере, като казал, че е "обидил органите на реда", пише "Медуза".

 

Съпругата на Успанов, според майка му, пристигнала в полицейския участък два часа по-късно. Там ѝ казали, че "съпругът ѝ е изчезнал". Таиса Успанова твърди, че синът ѝ е бил погребан в Чечения, но не уточнява как и кога ѝ е било предадено тялото, дали е имало следи от изтезания или каква е причината за смъртта.

 

На 29 март за смъртта на Успанов съобщава и опозиционният чеченски телевизионен канал 1ADAT. В репортажа се казва, че Успанов се е прибирал вкъщи след работа и на една автобусна спирка е бил нападнат от маскирани мъже и без да разбере, че това са служители на реда, "оказал съпротива". Каналът Telegram твърди, че Успанов е бил измъчван след ареста, и описва счупени ребра и гръбначен стълб, следи от задушаване и "широко разпространени хематоми".


1ADAT публикува и видеозапис на тялото на Успанов след аутопсията. В гласа зад кадър се казва, че служителите на реда са инсценирали самоубийство чрез обесване. Майката на Успанов казва, че синът ѝ не е могъл да си направи нищо, "защото е мюсюлманин".

 

"Агентство" пише, че Успанов е бил регистриран като индивидуален предприемач в строителния сектор. В базата данни на системата SPARK неговото ИП е вписано като ликвидирано поради смъртта му на 22 март, пише изданието.





Вечерта на 22 март няколко въоръжени лица откриха огън в "Крокус хол" в Красногорск, предградие на Москва, при което загинаха най-малко 144 души. Скоро след това клон на "Ислямска държава" пое отговорност за нападението, но с пропагандни цели Русия обвини Украйна.

 

Понастоящем руските власти задържат в предварителния арест осем души във връзка с терористичното нападение, седем от които са от Таджикистан. Осмият заподозрян от Киргизстан беше изправен пред руски съд на 26 март.

 

Четирима от задържаните са таджикистански мъже, обвинени, че лично са извършили нападението. Те се явиха в съда с явни следи от малтретиране, след като в руските социални медии бяха широко разпространени видеоклипове и снимки, на които се вижда предполагаемото им измъчване от руските власти.

 

Четирима от задържаните са таджикистански мъже, обвинени, че лично са извършили нападението. Те се явиха в съда с явни следи от насилие, след като в руските социални медии бяха широко разпространени видеоклипове и снимки, на които се вижда предполагаемото им изтезание от руските власти.

 

След нападението масово се съобщаваше за ксенофобски прояви, както и за случаи на напускане на Русия от централноазиатски граждани поради опасения от потенциални репресии и засилен расизъм.

 

На 1 април руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че е арестувала четирима предполагаеми съучастници в терористичното нападение в Дагестан, южна република на Русия, съседна на Чечения.





ФСБ заяви, че се предполага, че лицата са подготвяли друго нападение в дагестанския град Каспийск.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2497 |02.04.2024 Речено-сторено: Депутатите приеха промените в Закона за БНБ . 2| 3045 |02.04.2024 Николай Стайков, АКФ: Не държавни тайни, а чисто мафиотски. Една лъжа, произнесена от човек с власт, по-малка лъжа ли е? . 1| 2525 |02.04.2024 Пролетната мобилизация в Русия. 150 хиляди наборници се готвят за война . 0| 38236 |02.04.2024 Министерството на финансите за заплатите през 2024 година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads