Реклама / Ads
11| 4604 |19.05.2009 НОВИНИ

Черноморци от всички общини, обединявайте се

.
І- вият състоял се референдум в България е в Поморие
Когато рибарите изтърват мрежа източно от Поморие, теченията 2 часа по–късно я залепят на пристанището в Несебър, а след 5 до 7 часа я закарват и до Варна. Подобна би била съдбата и на всеки един разлив, който ще е неминуем при разтоварването на петрол в идейния проект на Бургас – Александруполис.
 

Този призив отправиха жителите на Поморие от името на Инициативния комитет, който е в основата на провелия се референдум в края на миналата седмица в морския град. При активност малко над 60% 98, 97% от гласувалите казаха „Не” на изграждането на претролопровода Бургас – Александруполис с трасе и инсталации през Община Поморие. Така те станаха еталон за І–вия успешен референдум, проведен в България след промените, завайки урок на управляващите, че българското общество придобиви европейски навици.

На пресконференция в София днес представители на Инициативния комитет обявиха, че 35–те млн евро печалба, която ще донесе Бургас – Александруполис не могат да компенсират загубите от туризъм и щетите по Черноморието, където инвестициите досега са поне 3 милиарда. Освен това идейният проект в настоящия му вид, при който разтоварването на петрола ще се извършва не на пристанище, а чрез монобуйове в морето, недалеч от курортите ни, ще съсипе туристическия имидж на страната и поминъка на хората от цялото крайбрежие.

Рибарите разказват, че, когато изтърват мрежа източно от Поморие, теченията, които се движат от юг на север, 2 часа по–късно я залепят на пристанището в Несебър, а след 5 до 7 часа я закарват и до Варна. Подобна би била съдбата и на всеки един разлив, който може да се случи при неособено сигурната, евтина и отречена навсякъде система от монобуойве.


 Срещу тези рибарски лодки, на няколко км в морето, ще се виждат танкерите, разтоварващи петрол край Поморие

Затова резулатите от референдума, проведен в Община Поморие ще бъдат изпратени, заедно с цялата документация, до три комисии в ЕП – екологичната, за регионално развитие и за правата на човека. Общинската администрация ще атакува по правен път и т.нар. ОВОС, тъй като избора на трасе и инсталации през територията на общината нарушават Общия й устройствен план и Закона за черноморското крайбрежие.

А на 9 юни т.г., когато е общественото обсъждане на проекта в Бургас, ще има съвместен митинг на хора от общините Поморие, Созопол и Бургас. Референдумът беше изцяло деполитизиран, обявиха поморийци, но той даде знак, че политическите сили, правещи заявки за управление, трябва ясно да очертаят позициите си по проекта и да догонят волята на гражданското общество, което този път категорично и по европейски ги е изпреварило. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6495 |28.03.2009 ГЕРБ спечели Брест срещу всички . 26| 5371 |28.03.2009 Станишев качва всички ни на ски . 2| 5595 |18.03.2009 Йозеф Фрицъл призна всички обвинения . 11| 4973 |16.03.2009 Пето РПУ прикривало престъпления на всички нива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads