Реклама / Ads
11| 4128 |23.01.2024 НОВИНИ

Чешкият министър на отбраната: Европа да не се занимава с дреболии като климата, а да се въоръжи

.
Източник: БГНЕС
Чешкият министър на отбраната Яна Чернохова призова Европейския съюз да спре да се занимава с дреболии, като например борбата срещу изменението на климата, и бързо да се въоръжи, защото Европа е континент в състояние на война заради агресията на Русия срещу Украйна, съобщи телевизия N1.
 

Като континент ние сме в състояние на война и трябва да действаме по съответния начин", заяви тя в интервю.
Министърът, който е един от най-големите "ястреби" в чешкото правителство, разкритикува банките, че използват вътрешните си правила, за да блокират производството и износа на оръжия.


" После сме изненадани, че не сме в състояние да изпратим толкова боеприпаси на Украйна, колкото Русия, която бързо попълва запасите си. "Ако не решаваха малките неща и "зелените сделки", някои неща в Съюза можеха да вървят по-бързо", каза Чернохова.


По последни данни Чехия е повторила рекорда си от 2022 г. миналата година, а военната ѝ индустрия е изнесла както оръжия, така и военно оборудване на стойност 1,25 млрд. евро, което е два пъти повече от предишните години.
"През последните 2 години износът за Украйна беше сравнително голям. През 2022 г. износът за Украйна представляваше 45% от общия износ. Миналата година от склада беше извадено съвсем малко и преобладава новото производство. Според моите оценки 2023 г. ще завърши също толкова успешно, колкото и предходната, с износ в размер на около 1,25 млрд. евро", казва Иржи Хинек, ръководител на Националната асоциация на отбранителната и охранителната индустрия на страната.Преди нападението на Русия над Украйна Чешката република изнасяше два пъти по-малко оръжия и оборудване с двойно предназначение, като износът възлизаше на 700 млн. евро, а износът за Украйна тогава представляваше около 15% от общия износ.


Подобно на министъра на отбраната Чернохова, Хинек също критикува вътрешните правила в банките, които не само отказват да финансират въоръжаването и отказват да одобряват кредити за развитие и увеличаване на производството, но и изобщо отказват да откриват сметки или просто задържат плащанията на по-малките предприятия от специалните отрасли.


Хинек предупреди, че сегашната система в банките е такава, че не е в състояние да гарантира, че украинците ще получат доставките навреме.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4594 |23.01.2024 Радев сезира КС заради новите конституционни съдии . 7| 4703 |23.01.2024 Божков - пак на път към НСлС. Предявяват му обвинение? . 0| 4476 |23.01.2024 Над 80 000 лева щети нанесени от пожара в Пампоровата къща . 16| 6167 |23.01.2024 Нови мъчения за Навални: Главният певец на Путин му пее всяка сутрин в 5 часа след руския национален химн

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads