Реклама / Ads
1| 3927 |19.12.2019 НОВИНИ

ЧЕЗ Електро напомня на клиентите да използват разумно електроенергията през празничните и почивни дни

.
„ЧЕЗ Електро България“ АД препоръчва на клиентите да използват разумно и отговорно електроенергията през настъпващите коледни и новогодишни празнични и почивни дни.
 

Статистиката сочи, че подготовката за празничните дни значително повишава потреблението на ток. Използването на повече и за по-дълго време електрически уреди за приготвяне и съхранение на храна, отопление през студените дни, осветление и украса, характерни за периода, ще се отрази и върху размера на месечните фактури.

Прилагането на мерки за енергийна ефективност би могло да спести до 20% от разхода за енергия без да наруши спокойствието и уюта на домакинството.

 

Малки и съвсем лесни за изпълнение промени в ежедневните навици могат значително да намалят разхода на енергия при приготвяна на храна. Ако при готвене се използва остатъчната топлина на фурната и тя се изключва 10 мин. преди края на времето за печене, може да се спести до 18% от сумата, която се заплаща за електроенергията за нейната работа. Близо 20% икономия на електроенергия ще осигури готвенето с капак и използването на тенджера под налягане, както и намаляването на фурната с 20оС, когато се приготвя ястие в керамични или стъклени съдове. Те задържат по-добре топлината, затова при готвенето с тях е нужна по-малко енергия. Върху котлоните на готварската електрическа печка е препоръчително да се поставят съдове с размер, съответстващ на размера на котлона, с дебело и равно дъно – неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15% електроенергия.

 

Изключването на електрическите уреди от контакта, когато не се използват, може да намали сметката за електричество с до 5%, както и да предотврати евентуалните повреди по тях при по-дълго отсъствие от дома. Тези с по-нисък клас на ефективност консумират годишно около 150 квтч електроенергия по време на постоянната готовност за работа.

 

Избирайте енергийно спестяващи уреди с висок клас на ефективност. Използването им може да намали значително сметките за ток. Интересни факти и други практични съвети за пестене на енергия в дома са публикувани на корпоративния уебсайт www.cez.bg, в раздел „За клиента“, секция „Енергийна ефективност“ и във фейсбук-профила на „ЧЕЗ Електро България“ АД на @cezelectrobg.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4528 |13.12.2019 Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Западна България, обслужвана от ЧЕЗ Разпределение, за периода 16-20.12.2019 г. . 0| 4456 |12.12.2019 ЧЕЗ Електро и ЧЕЗ Разпределение с поредно високо отличие за лидери в сектора . 0| 3924 |06.12.2019 „Моята електронна фактура помага“ продължава и през 2020 Г. . 1| 4291 |06.12.2019 Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Западна България, обслужвана от ЧЕЗ Разпределение, за периода 09-13.12.2019 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads