Реклама / Ads
0| 2807 |16.11.2022 НОВИНИ

Членове на СИНПИ са съавтори на книгата „Войната и дипломацията“

.
Посланик Чавдар Минчев и доц. Николай Цонков
Посланик Чавдар Минчев и доц. Николай Цонков от Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) правят опит да формулират българските национални интереси в статия в книга на Българско дипломатическо дружество.
 

Членовете на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) посланик Чавдар Минчев и доц. д-р Николай Цонков са съавтори на най-новата книга на Българското дипломатически дружество „Войната и дипломацията“. Сборникът предлага интересни анализи и позиции на дипломати и експерти за развитието на международния ред и сигурност и мястото на България в контекста на войната в Украйна. Двамата автори участват със статия на тема „Може ли да има български национални интереси в условията на глобална и регионална несигурност?“.

 

Според тях войната в Украйна и протичащото преформатиране на международното съобщество създава условия на дисбаланс на интересите и силно противоборство между държавите. Тези промени предполагат промяна във външната политика на българската държава и формулирането на стратегическите национални интереси на България. Едни от най-важните български интереси са гарантиране на териториалната цялост, суверенитет и сигурност на българските граждани при реализиране на външната политика; гарантиране на правата и подпомагане на етническите българи, българските малцинства, и българските културни общности извън пределите на българската държава; защита на българската икономика. Жизненоважните интереси на българската държава се простират в границите на Европа,Черно море и Източно Средиземноморие.

 

Българската държава трябва да засили и да играе активна роля във връзка с развитието на балканските държави. Чавдар Минчев и Николай Цонков предлагат създаване на културна общност „Приятели на България“, обхващаща всички получили образованието си в България; Балканите да се превърнат в зона на мир, сигурност и взаимност; превръщане на българската държава в транспортен, логистичен и енергиен хъб посредством подобряване на свързаността между страните в региона; и стартиране на инициатива „България за Отворени и Дигитални Балкани“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3337 |11.11.2022 Никола Стоянов: На синдикатите работата им е да искат повече за техните членове, разбирам ги . 1| 2851 |03.10.2022 Над 70 членове на Националния съвет на БСП с подписка за свикване на извънреден пленум . 16| 21344 |23.09.2022 Осем партии влизат в парламента според изследване на СИНПИ . 0| 2789 |20.09.2022 Кабинетът “Донев” освободи всички членове на КЗП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads