Реклама / Ads
14| 8151 |17.10.2023 НОВИНИ

За ЧРД: Радев награди бившия вицепрезидент на ”Мултигруп” Стоян Дечнев

.
Стоян Денчев и Румен Радев
Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента бившия сътрудник на Държавна сигурност и вицепрезидент на ”Мултигруп” Стоян Денчев.
 

Поводът на отличието е "неговия значим принос за развитието и модернизацията на висшето образование и по повод неговата 70-годишнина", се посочва в информацията на Прессекретариата на държавния глава.

 

Орденът е бил връчен днес в Гербовата зала на "Дондуков" 2 в 14:00 ч.

 

По-рано тази година служебното правителство скришом връчи на Денчев най-високия почетен знак на Министерството на културата "Златен век - огърлие" за "развитие и утвърждаване на българската култура и национална идентичност".

 

Миналата година пък друг бивш вицепрезидент на "Мултигруп" - Николай Вълканов, получи орден "Стара планина" първа степен д указ на президента Румен Радев.

 

Кой е Стоян Денчев?

 

Денчев дълги години бе ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ).

 

Обявяването му за агент на държавна сигурност се случи през 2007 г., когато е проверяван в качеството му на депутат в 37-ото Народно събрание. Псевдонимът, който е използвал, за да донася на комунистическото Второ главно управление - контраразузнаването, е Симеонов.

 

От документите в сайта на Комисията по досиетата е видимо, че Денчев е бил вербуван на 8 юли 1988 година "по американска линия",защото му предстояло професионално пътуване в САЩ.

 

Освен това, Денчев бе и вицепрезидент на "Мултигруп". През 2022 г. в свой текст, публикуван в Свободна Европа, журналистът Николай Стайков описва "Мултигруп" като "една винаги близка до властта икономическа структура от 90-те години, с невинаги ясни истински собственици в Швейцария и Лихтенщайн, която работеше основно в бизнеси с държавна собственост и протекция".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3735 |17.10.2023 Отново евакуираха Версайския дворец . 5| 4021 |17.10.2023 Ген. Съби Събев: В новата стратегия е казано ясно, а не мъгляво - Русия е заплаха за България . 29| 4163 |17.10.2023 Няма данни за престъпление. Има ли изненадани? Прекратиха разследването за “БарселонаГейт” . 3| 3875 |17.10.2023 От мис Европа до “кралицата” на блока: Превръща ли се в диктатор Урсула фон дер Лайен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads