Реклама / Ads
3| 3506 |12.08.2023 НОВИНИ

ЧСИ осъди прокуратурата за 70 000 лв. за незаконно обвинение

.
Съд
Прокуратурата трябва да плати обезщетения от 70 000 лева частния съдебен изпълнител Станимира Костова-Данова заради незаконно обвинение, съобщи lex.bg.
 

Данова в продължение на 7 години е била обвиняема и подсъдима за престъпление по служба, за което обаче е оправдана на три инстанции. Делото е от 2006 г. за присвояване на имущество на търговеца на горива „Газтрейд Блек Сий“. Обвинението на Данова е било за това, че е нарушила служебните си задължения, от което настъпили имуществени вреди за близо 2 млн. лева. Според държавното обвинение съдебният изпълнител е образувал изпълнителното дело без извлечение от Централния регистър на особените залози за вписване на Договор за особен залог и не е изпратила призовка за доброволно изпълнение с определен 7-дневен срок на длъжника. След това прокуратурата твърди в обвинението, че Данова е описала и предала без правно основание във владение на взискателя по делото движимо и недвижимо имущество на „Газтрейд Блек Сий“ за близо 2 млн. лева.

 

През 2010 г. обвинителният акт срещу Данова и още няколко души е бил внесен в окръжния съд във Варна, който през 2013 г. я е оправдал. Присъдата е потвърдена от апелативния съд в града през 2015 г. и е оставена в сила от Върховния касационен съд през 2016 г. След като е завела иска срещу прокуратурата, ЧСИ твърди, че годините, през които е била обвиняема и подсъдима, са се отразили зле, както на нея, така и на семейството ѝ. Данова посочва, че с разгласяването на информация за делото в медиите е пострадал имиджът ѝ като юрист и професионалист, нарушен бил нормалният ѝ семеен живот, срамувала се, загубила много от служителите си, както и желание да работи.

 

На първа инстанция градският съд е приел, че делото срещу Данова е довело до социално отдръпване и притеснение от изхода му, както и че доверието към нея като ЧСИ е спаднало, а тя е развила депресивно разстройство. За да прецени, че обезщетението трябва да е 60 000 лева, съдът е взел предвид продължителността, естеството и интензитета на негативните изживявания. Софийският апелативен съд (САС) потвърждава решението, като отказва на Данова да увеличи обезщетението до исканите от нея 150 000 лева. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3865 |11.08.2023 Лидерът на ”Боец” доказа с документи, че е незаконно подслушван. Подслушвани са политици, дипломати, журналисти /видео/ . 15| 4019 |10.08.2023 Европрокуратурата разследва злоупотреби за половин милиард евро, жълтите павета и пристанището във Варна . 1| 2625 |10.08.2023 Осъдиха мъж от Казанлък на близо 3 години затвор заради домашно насилие . 8| 3088 |09.08.2023 По искане на Европрокуратурата: Кметът на Генерал Тошево е арестуван

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads