Реклама / Ads
23| 6781 |24.11.2019 НОВИНИ

Чужди медии: Осем от ГРУ отровили бизнесмена Емилиян Гебрев

.
Емилиян Гебрев
Осем служители от Главното управления на Генералния щаб на Русия (преди това ГРУ) може да са замесени в отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев, на сина му и на директора на неговата компания ”Дунарит”.
 

Това показват разследванията на The Insider, Bellingcat и "Шпигел". Случаят с отравянето е от април 2015 г. В тялото на бизнесмена е намерен елемент, който се съдържа в силно отровното веществото "Новичок".

 

Все повече се избистряла версията, че мотив за отравянето е умишлено подадена грешна информация до кръгове в Москва. Информацията е подадена от бългаски среди, които са искали да превземат бизнеса на Гебрев.

 

Според разследващите, в групата, участваща в отравянето, са били Георги Горшков (Петър Борисов), Сергей Павлов (Сергей Лутенко), Николай Кононихин (Николай Ежов), Иван Лебедев (Иван Терентиев), Алексей Никитин (Алексей Калинин), Данила Степанов ( Данила Капралов) и Владимир Попов (Владимир Мойсеев). Те са били в България по различно време. Един от тях е посетил страната след отравянето - през май 2015 г. Освен това, по това време бизнесменът се е почувствал отново зле.

 

Конкретният мотив за предполагаемия опит за убийство все още не е разкрит от българското разследване и прокуратурата, пише екипът на "Белингкат".


"Бизнесът на Гебрев с военна продукция не е бил голям фактор в оръжейните продажби за държави или въоръжени групировки, които руското министерство на отбраната смята за кокуренти и противници. Той е изнасял известно количество оръжие за Грузия по време на руско-грузинската война от 2008 г. и е вкаран в черен списък на руското министерство на отбраната. Но той сподели с нас, че бизнесът му е заемал не повече от 10% от общите български продажби за Грузия по време на войната. Гебрев е категоричен, че не е изнасял оръжие за Украйна - директно или през посредници - след като Русия анексира Крим през 2014 г.


Една от възможните хипотези е Гебрев да е станал мишена заради борба за власт на олигарси в България, върху които Русия е имала силно влияние и е оказвала натиск в периода 2014-2015 г.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3810 |13.11.2019 Осем души задържани от полицията при специална акция в Бургас . 0| 4549 |04.11.2019 Полицията в Румъния е получила сигнал за осем трупа на мигранти в хладилен камион . 0| 3901 |30.10.2019 Първан Дангов получи мощно рамо на осем партии и местни коалиции за втория тур . 2| 4239 |22.10.2019 Осем коли катастрофираха на моста ”Аспарухово” във Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads