Реклама / Ads
0| 4351 |22.08.2016 НОВИНИ

Чужди туроператори въртят далавери с български визи

.
Туроператори от Турция, Русия, Украйна, Беларус, Казахстан, Иран, Ливан и Кувейт масово прилагат порочната практика да искат издаване на туристически визи за техни граждани за България, въпреки че целта на посещението им не е туризъм.
 

Така много хора са се възползвали от "бързата писта" за получаване на входен документ за България в нарушение на редица европейски правила. Засечени са дори опити на "туристи", които са се опитали да отидат в трети държави чрез фалшиви документи. Заради констатираните нарушения дипломатическите ни представителства в тези държави са решили да отнемат акредитациите на редица фирми, които са били засечени да въртят бизнес с визи. Това става ясно от отговор на външно министерство на запитване. Повод е доста рязко изявление на Турско-българското сдружение за инвеститори в туризма (ТБСИТ), в което се обвинява генералният консул в Истанбул Ангел Ангелов, че е нанесъл удар на българо-турския бизнес, съобщава в. Сега.

 

В него туроператорите твърдят, че при акредитацията на туристическите фирми този месец е "била затворена врата за десетки хиляди туристи годишно". "Без да се прави каквото и да е пояснение, на десетина добре познаващи българския туристически пазар фирми бе отнета акредитацията. Отговорът: "Решението е на Министерството на външните работи", обясняват от ТБСИТ. От сдружението допълват, че само две фирми са получили разрешения. Заради отнетата акредитация туроператорските фирми посочват, че няма да могат да осъществят планираните турове в Банско, Пампорово и Боровец. Те припомнят данни на Световната туристическа организация, според които през 2015 г. броят на турските туристи в България е бил около 600 000, а приходите за българската икономика - около 500 милиона евро - визи, хотелски услуги, самолетни и автобусни билети, трансфери, храна и др. От външно министерство обясниха, че са запознати с позицията на сдружението, и защитиха действията на българския консул.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4055 |16.08.2016 Само туроператори ще могат да организират пътувания с ученици . 0| 5048 |22.07.2016 Чужди компании искали да приватизират ”Белене” . 1| 4252 |02.07.2016 Георги Марков: Чужди прокурори не трябва да проверяват нашата прокуратура . 1| 4813 |27.06.2016 Чужди магистрати започват проверка на бг прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads