Реклама / Ads
3| 4137 |15.07.2019 НОВИНИ

В ЕС обсъждат проблема с чумата по свинете, у нас тя стигна до Врачанско

.
Българската агенция по безопасност на храните потвърди огнище на Африканска чума при домашни свине за първи път в област Враца, регистрирано е и ново огнище в област Плевен, както и нов случай при диви свине в област Добрич.
 

Първият случай на домашни свине с положителни проби за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) е от град Мизия. Сигналът за повишена заболеваемост е постъпил от регистриран ветеринарен лекар. Става дума за нерегистрирано лично стопанство, в което се отглеждат 4 свине, съобщава Нова тв.

 

Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи в 10-километровата надзорна зона, съобщават от БАБХ.

 

Потвърден е и нов случай при дива свиня, в село Дуранкулак. Пробата е взета от намерена умряла, вследствие на пътнотранспортно произшествие, дива свиня.

От съществено значение е стопаните да спазват правилата за превенция на АЧС. Заболяването е с потенциал на бързо разпространение. Вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му, освен заразени свине, са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства.

 

Министрите на земеделието на държавите-членки в Европейския съюз (ЕС) обсъдиха ситуацията със заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Това стана по време на днешното заседание на Съвета по селско стопанство и рибарство, което се проведе в Брюксел. Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева акцентира върху допълнителни мерки за контрол на храните, които преминават през границите. Тя посочи, че именно те са рискови за пренасяне на заболяването.

 

По думите ѝ са необходими общи действия и интегриран план, с които целият ЕС да се справи с това опасно заболяване. Всички държави се изказаха в подкрепа на продължаването на координирани действия за борба с Африканската чума по свинете. Те локализираха пограничните зони, прилагането на ефективни мерки за надзор и контрол съвместно със заинтересованите страни, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ.

 

България настоява за навременно финансиране от Европейската комисия по линия на ветеринарните програми за справяне с болестта. Десислава Танева заяви, че тази помощ е изключително важна и страната ни очаква подпомагане за извършените действия от миналата година.

 

Десислава Танева припомни, че първият случай на заболяването е регистриран за първи път в България през 2018 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3840 |09.07.2019 Депутатите ще обсъждат свободния пазар за електроенергия . 1| 4520 |09.07.2019 Инж. Васил Василев: Държавата действа хаотично в проблема с африканската чума . 2| 3941 |08.07.2019 Комисии ще заседават всяка седмица заради чумата по свинете . 4| 4543 |05.07.2019 В понеделник обсъждат напредъка на България за членство в еврозоната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads