Реклама / Ads
0| 2469 |07.05.2023 НОВИНИ

COVID-19: Новите случаи са 40

.
Източник: личен архив
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 40, сочат данните на Единния информационен портал.

Резултатите от изследването, публикувани в специализираното издание „Нюролъджи: Нюроимюнолъджи енд нюроинфламейшън”, могат да подпомогнат бъдещите изследвания върху неврологичните симптоми на дългия COVID и да доведат до по-добра диагностика и лечение.

 

Пациентите с остра симптоматика след прекаран COVID-19, включително и с дълъг COVID, изпитват множество разнообразни симптоми, сред които умора, недостиг на въздух, треска, главоболия, нарушения в съня, „мозъчна мъгла” и когнитивни ограничения. Тези симптоми могат да продължат месеци наред след инфекцията с вируса SARS-CoV-2. Умората и „мозъчната мъгла” са сред най-разпространените и изтощителни оплаквания, вероятно произтичащи от дисфункция на нервната система.

 

Учените прилагат изследване на фенотипа, за да проучат детайлно клиничните и биологични характеристики на дългия COVID при 12 пациенти с дълготрайни, ограничаващи неврологични оплаквания след COVID-19. Повечето от тях прекарват инфекцията с умерена симптоматика. Участниците в изследването преминават клинични прегледи, попълват анкети, подложени са на анализи на кръвта и на гръбначномозъчна течност, образна диагностика на мозъка.

 

Резултатите сочат, че пациентите с дълъг COVID са с понижени нива на имунните Т-клетки CD4+ и CD8+ , които участват в координиране на имунната реакция срещу вируси. Учените установяват и повишен брой B-клетки и други видове имунни клетки у пациентите, което навежда на мисълта, че дългият COVID е свързан с дерегулация на имунитета.

 

Предишни изследвания установиха, че дългият COVID се свързва с проблеми във вегетативната нервна система, контролираща функции като дишането, сърдечния ритъм, кръвното налягане. Тестовете показват нарушения в съдовия тонус, сърдечния ритъм и кръвното налягане. Авторите на изследването посочват, че са нужни още проучвания за връзката на тези промени с умората, когнитивните затрудния и други нервологични симптоми при дълъг COVID.

 

Резултатите от изследването подкрепят вече наличните данни, че промените в имунната система и вегетативната нервна система допринасят за дългия COVID. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2454 |05.05.2023 155 са новите случаи на коронавирус . 2| 2821 |04.05.2023 Коста от Белград не е най-жестокият масов убиец на деца! Кои са най-безмилостните случаи в човешката история? . 0| 2371 |04.05.2023 182 нови случаи на Covid-19 . 2| 2391 |03.05.2023 Нарастват новите случаи на Covid-19, починали са 8 души

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads