Реклама / Ads
1| 3329 |07.10.2021 НОВИНИ

СЗО въведе определение за ”постковид състояние на пациента“

.
За първи път Световната здравна организация (СЗО) въведе определение за ”постковид състояние на пациента“, наричано още ”продължителен COVID-19“ и ”дългосрочен COVID-19“. В публикуван днес бюлетин се обяснява, че симптоми като умора, задух и когнитивна дисфункция, които се появяват три месеца след началото на заболяването, продължават поне два месеца и ”не могат да бъдат обяснени с алтернативни диагнози“.
 

От СЗО уточняват, че дадените от експертите определения "варират“ и това затруднява "изследванията и разработването на клинична политика". В тази връзка 17 експерти от работната група на СЗО проведоха широки консултации, в които участваха професионалисти, пациенти и служители на организацията, за да предложат консенсусно определение.

 

Резултатът от работата беше следното определение: "Постковидното състояние се проявява при хора с анамнеза за вероятно или потвърдено заразяване със SARS-CoV-2, обикновено три месеца след началото на COVID-19, със симптоми, които продължават поне два месеца и не може да се обясни с алтернативни диагнози".


Експертите подчертават, че "обикновено симптомите включват умора, задух, когнитивна дисфункция, но и други“, и това оказва влияние върху ежедневието. В същото време симптомите могат "да започнат да се проявяват отново след възстановяване от остър COVID-19 или да продължат след първоначалното заболяване“. Освен това симптомите могат да се променят с течение на времето, да намаляват и увеличават или да изчезват и да се появяват отново.

 

Както е отбелязано в информационния бюлетин на СЗО, повечето пациенти след "остър COVID-19“ се връщат към нормалния живот, но друга част от преболедувалите се оплакват от здравословни проблеми. Точното съотношение между едните и другите не е известно, но, според получените резултати от проучването, около 10-20% от пациентите с COVID-19 се сблъскват с тези симптоми в продължение на седмици и месеци след острата инфекция със SARS-CoV-2.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3943 |12.09.2021 Теодосий Теодосиев: Ще гласувам за онзи, който въведе ред и дисциплина в училищата . 10| 3225 |03.09.2021 Италия планира да въведе задължителна ваксинация срещу COVID-19 . 3| 3763 |10.08.2021 Пеканов: Няма изискване България да въведе еврото след като доходите ни доближат средноевропейските . 0| 2924 |30.07.2021 „Софийска вода“ въведе в експлоатация сензорна система за наблюдение на водата в язовир „Искър“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads