Реклама / Ads
2| 5133 |12.07.2019 НОВИНИ

Далавери ли правят в ДНСК или са некомпетентни?

.
Сградата на ДНСК
В летните жеги басейните са едно от предпочитаните места за отмора. Оказва се, че близо до столицата има един такъв оазис, който обаче е изграден от дружество без разрешително за строеж. Освен това комплексът е пуснат в експлоатация лично от шефа на Дирекция „Национален строителен контрол“ Иван Несторов, въпреки, че по закон няма право на това.
 

Дружеството „Аква Парадайз“ има комплекс с басейн в Долна Баня, рекламирани като място за отмора със стаи за гости. Всичко на сайта им иглежда приятно, но бивши служители на ДНСК сигнализираха Фрог за нередност с разрешителното за ползване на обекта. Наша проверка установи не една, а още нередности. Вижте за какво става въпрос.

 

Разрешително за строеж на несъществуващо дружество

От документите, с които разполагаме се вижда, че разрешителното за строежа е издадено на 27 септември 2016 г. от главния архитекта на Община Долна Баня. В него е посочено, че обектът е пета категория, а дружеството, което ще строи е „АКВА ПАРАДАЙЗ“ ЕАД. Проверка в търговския регистър показва обаче, че това дружество е заличено на 02.5.2016 г. Излиза, че разрешителното за строеж е издадено на несъществуващо дружество, което прави обекта незаконен.

 

Реално дружеството в което се преобразува - "АКВА ПАРАДАЙЗ" ЕООД, завършва обекта, но това не променя факта, че то всъщност няма разрешително за този обект. Двете дружества са на един и същ човек, на един и същ адрес, с един и същ капитал и дейност, но с различни ЕИК, защото са различни фирми.

 

Само три месеца по-късно, през януари 2017 г., е поискана и приета от община Долна Баня промяна на категорията и обекта и той става четвърта категория. Искането е от второто дружество. От документите се вижда, че се вдига категорията след „настъпила промяна в инвестиционните намерения на възложителя“. Инвеститорът, който е едно исъщо физичесно, но не и юридическо лице, е решил, че няма да прави открит бар, съблекални и обслужващи помещения, а снекбар, съблекални, обслужващите помещения и стаи за гости. Не открихме повече данни за промяна на проекта или категорията на обакта. Ако има такива, те следва да са направени и одобрени за по-малко от година. Ако няма следващият факт е в нарушение на закота.

 

Вместо общината, за обекта IV категория, разрешително издава ДНСК 

Иван Несторов е подписал през декември 2017 г. разрешението за ползване на „Аква Парадайз“ ЕООД за изградения от тях комплекс с басейн. Явно никой, от експертите, които са гледал документацията на обекта, не е забелязал, че реално фирмите са две, което може да е или пропуск или да са си затворили очите.

 

Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) за четвърта и пета категория разрешителните се издават от общините, а не от ДНСК. Дирекцията отговаря за обектите, които първа, втора и трета категория. Подписът на Несторов върху разрешителното за басейна противоречи на закона, коментираха пред Фрог нюз експерти по ЗУТ. Нещо повече Несторов издава разрешението си въз основа на два посочени в документа члена на ЗУТ*, а те са категорични за какви категории може да се отнасят. Там не фигурират четвърта и пета.

 

Защо Несторов издава този документ нямаме обяснение. Както знаете институциите в България много обичат да се оправдават с „техническа грешка“. Може да е това. В поредица от материали Фрог разказа за редица нередности в ДНСК. За тях  доклад е получила министър Петя Аврамова, която до момента мълчи. Сигнализирана е и прокуратурата, която също нищо не казва. Вижте ТУК, ТУК, ТУК и ТУК.

 

Дали този случай е грешка или практика могат да кажат само разследващи и проверяващи органи.

 

Екип Фрог Нюз

 

 

====

* Разрешителното е издадено на основание на чл. 222, ал. 1, т.8, в който четем: Началникът на Дирекцията за национален строителен контрол или упълномощено от него длъжностно лице издава разрешения за ползване на строежи от първа до трета категория включително или отказва издаването им. В другия посочен като правно основание чл.177, ал. 2 четем: Строежите от първа, втора и трета категория се въвеждат в експлоатация въз основа на разрешение за ползване, издадено от органите на Дирекцията за национален строителен контрол, при условия и по ред, определени в наредба на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4711 |02.07.2019 КЗД оправда Иван Гешев за думите му ”и циганите така правят” . 6| 4526 |25.06.2019 Слави Трифонов: Партиите да не се правят на ударени – имат достатъчно, за да върнат парите . 3| 3949 |20.06.2019 Дариткова: Промените за партийните субсидии ще направят прозрачно финансирането на политическите партии . 2| 5387 |13.06.2019 Журналист: Не е на добре, когато журналистите се превръщат в новини, вместо да правят новини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads