Реклама / Ads
4| 3973 |23.06.2019 НОВИНИ

Данаил Кирилов: Оставаме на позиция за 1 лв. на глас

.
Данаил Кирилов
Партия ГЕРБ остава твърда в позицията си, че партийната субсидия трябва да бъде намалена от 11 на 1 лев за глас. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов по БНР.
 

Окончателното решение по този въпрос в парламента трябваше да бъде взето тази седмица, но беше отложено: “В резултат на консултации вероятно би могло да възникне и модификация на това становище, но проблемът стои. Смятам, че няма никакво основание за съмнения по отношение на нашата позиция “.

 

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов защити идеята си за законодателни промени, които позволяват разследване на „тримата големи“ в съдебната власт (председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главният прокурор). Но от думите му се разбра, че не е решен окончателно въпросът дали и как да бъдат разследвани те. Той не изключи възможността предложението да бъде съгласувано с Венецианската комисия. Необходимо е и запитване към Конституционния съд, уточни Кирилов.

 

„Пресилено е, бих казал доста пристрастно, да изваждаме пред скоби само главния прокурор и разследванията срещу него. Проблемът ни е системен и касае общо „тримата големи“. Имаме и преди Венецианската комисия конституция, която е задължителна за абсолютно всички български граждани. И там те са установени в пакет“, каза Кирилов.

 

„Това е задача, която трябва да решим, да приключим работата по тази препоръка. Действително, както и в предходния разговор беше уточнено, в България продължаваме да спорим по това дали този режим касае само главния прокурор или тримата големи. В тази връзка Министерство на правосъдието, лично аз предприех множество инициативи за публично обсъждане на първото предложение за въвеждане на такъв режим. Тези обсъждания продължават“, каза той.

 

„Би трябвало всички да съобразяваме, че режимът на тримата големи е установен още в конституцията и във всички конституционни норми техният статут е равен. Така че, да, води се дебат по въпроса в кой точно доклад с препоръки на Механизма за сътрудничество и оценка е посочено “тримата големи“.

 

„Става дума за главния прокурор и за висши магистрати и това не е случайно. Колегите, освен решението на Европейския съд по правата на човека, съобразяват и тази специфика, че ние имаме института на т.н. „трима големи“, които имат  особено място в органа за управление и независимост на съдебната власт - Висшия съдебен съвет. Те тримата са членове по право, тримата се избират и назначават по едни и същи ред …“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4392 |22.06.2019 Данаил Кирилов: Ще подам оставка, ако след 31 октомври продължи мониторингът на страната . 10| 5805 |20.06.2019 От Европа опровергаха Данаил Кирилов, че ЕК иска процедура за ”тримата големи” . 12| 4529 |18.06.2019 Данаил Кирилов: Малък съм да оценявам Радев и Борисов . 4| 4839 |15.05.2019 Данаил Кирилов след срещата с Радев: Няма да номинирам следващ главен прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads