Реклама / Ads
7| 3705 |07.06.2019 НОВИНИ

Горанов за платените субсидии: Има различно виждане как следва да се чете законът

.
Владислав Горанов
Ако се говори за тезата, че има извършено престъпление от страна на служители на Министерството на финансите, това тепърва ще се разследва. Но не може да става и дума за умисъл. Иначе имената на тези служители ги знаем. Но тук не става въпрос за липса на контрол, а става въпрос за различно виждане за това как следва да се чете законът.
 

Това сподели пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов, съобщава  Novini.bg. По думите му се започва се от ниво експерт и се стига до директор на Дирекция.

 

,,Според нашата позиция текстовете на чл. 25 и 27 са структурирани така че през годините да се получава преразпределение на гласовете в полза на правоимащите, тъй като определени гласове, включени в общата сума за определяне на годишния размер на субсидията идват от партии и коалиции, които впоследствие нямат право на субсидия и тези гласове се преразпределят'', обясни Горанов.

 

,,Спорът, който предстои да се изясни, е дали законът е прилаган конкретно. Затова и текат проверки от страна на прокуратата. Така че тук спорът е как трябва да се тълкува законът'', каза още финансовият министър.

 

На въпрос какъв трябва да бъде размерът на партийната субсидия Горанов посочи, че това е дебат, който предстои.

 

,,Ако партиите имат повече пари, вероятно ще имат повече структури. Не може да се каже дали един лев е достатъчен. В различните страни има различни подходи. В САЩ например са легализирани дарителството и лобизма. Едни компании финансират демократите, а други републиканците. Важното е всичко да бъде чисто и прозрачно, за да няма зависимости'', уточни той.  

 

,,Диференцираната ставка не е тема, която Министерството на финансите би подкрепила. Промяната на ДДС няма да доведе до повече ползи за крайните потребители. Тази тема се повдига само от бизнеса, а това е данък, който всъщност се взима от потребителите'', обясни още Горанов.

 

,,Военните проекти са скъпи за фиска усилия. За момента Ф-16 е най-оптималният за нас вариант. Да, два милиарда лева са доста пари, но това усилие трябва да бъде направено'', заяви финансовият министър по отношение на закупуването на нови самолети за армията, като добави, че държавата може да си позволи да вземе изтребителите, заплащайки сумата и наведнъж, макар тя да е доста сериозна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 14364 |06.06.2019 Слави Трифонов: Със субсидия 1 лев Борисов спасява Горанов и удържа народния гняв . 8| 4630 |04.06.2019 ВАП сезира Горанов за надплатените субсидии на партиите . 9| 5311 |29.05.2019 БСП: Искаме оставката на Горанов . 2| 3882 |26.05.2019 Горанов: "Апартаментгейт" ерозира ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads