Реклама / Ads
14| 3276 |28.07.2023 НОВИНИ

Даниел Лорер от ПП-ДБ: Влакът на конституционните промени тръгна и няма какво да го спре

.
Даниел Лорер коментира конституционните промени Източник: БТВ
”Най-после, след усилията на ПП-ДБ предстои да се направят промени в Конституцията. ” Това заяви Даниел Лорер, депутат от ПП-ДБ в предаването ”Лице в лице” на БТВ.
 

Той допълни: "Основното, което е, че съдиите ще са независими, а прокурорите - отговорни и отчетни пред НС. Ето защо съдиите ще се избират от Съдебен съвет, който е доминиран от колегите им.

 

В него ще има повече съдии и по-малко политическа квота. А при поркурорите - обратно- те трябва да бъдат отчетни пред хората как работят. Да няма "дела на трупчета", "дела на стероиди". Това са абсолютно неприемливи в една правова държава неща."

 

По думите му, политическа отговорност за тях трябва да има. Ето защо Прокурорски съвет ще бъде доминиран от политическата квота там.

 

Даниел Лорер подчерта, че във всички европейски държави прокурорската система, по една или друга методика е свързана с изпълнителната власт. "Но е изключително важно да споменем и другата част от механизма - а именно законите, които минаха наскоро за контрол на главния прокурор.

 

Тоест няма вече положение, при което прокуратурата, водена от главен прокурор може да решава какво да прави. Тя ще е под контрол. Тя може да бъде контролирана от съдия, който да може да разследва главния прокурор". Това подчерта Лорер.

 

Той коментира и институцията служебен кабинет. "В момента се предлага президентът да посочи премиера на служебния кабинет, но важното е, че парламентът ще продължи да работи един месец до провеждането на изборите и така ще осъществява контрол."

 

Отпадна идеята за мандатност на кметовете, разкри още Лорер. Той каза: "Влакът на конституционните промени тръгна и няма какво да го спре".

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3214 |25.07.2023 Йордан Иванов от ПП-ДБ: Има общини, които са феодализирани, предложението за два мандата стъпва на реалностите . 7| 2600 |25.07.2023 Деница Симеонова, ПП-ДБ: Усещането, че има хора над закона, пречи на сънародниците ни в чужбина да се върнат . 8| 3090 |25.07.2023 Венко Сабрутев, ПП-ДБ: 3 март се превърна в нещо като Ден на Русия в България . 6| 2736 |25.07.2023 Васил Пандов, ПП-ДБ: Конституционните промени са цел на това управление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads