Реклама / Ads
12| 3321 |25.07.2023 НОВИНИ

Йордан Иванов от ПП-ДБ: Има общини, които са феодализирани, предложението за два мандата стъпва на реалностите

.
Йордан Иванов (ПП-ДБ): ГЕРБ и ДПС са принудени да подкрепят конституционните промени Източник: БНТ
Име една безспорна дата в българската история, която олицетворява лидерството на българската държава в славянския свят – 24 май.
 

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Йордан Иванов по повод предложения от ПП-ДБ проект за промени в Конституцията, в който има предложение 24 май да стане национален празник вместо 3 март.

 

Той отбеляза, че няма пречки дебатът за смяната на националния празник да се състои.

 

Опорката, че отменяме 3 март като национален празник, се прокарва от фашизоидни партии. Ние не казваме това, а че има една друга дата, която символизира успеха на българската държава. Считаме, че тази дата трябва да бъде заложена в Конституцията и да залегне като национален идеал, заяви Иванов.

 

По думите му аргументите за предложението кметовете да не могат да управляват повече от два мандата стъпват на реалности. Има общини, които са феодализирани и хората се държат в бедност с идеята да гласуват за тези кметове.

 

Предлагаме да обсъдим идеята с останалите партии в парламента, защото за нас е важно да бъде пречупен феодалният модел в българските общини, посочи депутатът от ПП-ДБ.

 

Промените в Конституцията са наша цел още от 2014 г. Трябва да направим така, че да се обединим около текстовете, които предлагаме. Намираме се в уникална ситуация. На практика ГЕРБ и ДПС са принудени да подкрепят текстове за конституционни промени.

 

Политическото мнозинство под обществен натиск е принудено на гласува предложенията на едно малцинство, коментира Йордан Иванов.

 

Готови сме на някакви компромиси, но не и на такива, които рушат идеята за съдебна реформа, каза той.

 

Добре е ГЕРБ да бъдат конкретни какво не им харесва в текстовете за служебното правителство, които ние предлагаме. С тези предложения ние се опитваме да върнем ролята на парламентарната демокрация и президентът да се върне в ролята си да провежда избори по европейски.

 

Ако ГЕРБ имат някакви притеснения по нашите предложения, да кажат какви са и какво предлагат, но текстовете за служебното правителство не могат да останат в този вид, категоричен беше Иванов.

 

По думите му най-важният текст от конституционните промени е ограничаването на властта на главния прокурор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2672 |25.07.2023 Деница Симеонова, ПП-ДБ: Усещането, че има хора над закона, пречи на сънародниците ни в чужбина да се върнат . 8| 3189 |25.07.2023 Венко Сабрутев, ПП-ДБ: 3 март се превърна в нещо като Ден на Русия в България . 6| 2821 |25.07.2023 Васил Пандов, ПП-ДБ: Конституционните промени са цел на това управление . 1| 2739 |24.07.2023 Йорданова за предложените промени: Има гаранции главният прокурор да не е „бухалка за едни и чадър за други”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads