Реклама / Ads
0| 5402 |24.07.2018 НОВИНИ

ДАНС: Чужди служби от региона опитват да придобият информация в България

.
Специалните служби на различни държави от региона продължават активно да работят за реализация на собствените външнополитически доктрини и стратегически интереси, включително чрез опити за придобиване на чувствителна и класифицирана информация за процеси в социалната, политическата, икономическата, военната сфера у нас. Това се казва в годишния доклад за дейността на Държавна агенция „Национална сигурност“ /ДАНС/ за 2017 г.
 

Със заповед на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки „отнемане право на пребиваване”, „експулсиране” и „забрана за влизане в Република България” на 31 лица, съпричастни към терористична дейност. В информационния масив на нежеланите чужденци в България като пътуващи чуждестранни бойци са включени 58 лица.

 

Миграционният натиск към Европа през 2017 г. намалява, за което допринасят и предприеманите от европейските държави и институции мерки. Същевременно трайните политически, икономически и социални проблеми, нестабилната обстановка по линия на сигурността в множество страни от Северна и Централна Африка, Близкия изток и Азия, и климатичните промени в тези региони предпоставят устойчиви миграционни нагласи на голям брой лица.

 

„През 2017 г. ДАНС и МВР провеждат 21 съвместни операции на национално и регионално ниво за разкриване, пресичане и предотвратяване на дейности, свързани с незаконната миграция. Проведени са и 2 съвместни операции със съюзнически служби на други държави", се посочва в документа. В резултат е неутрализирана или ограничена дейността на престъпни групи и лица, занимаващи се с незаконно превеждане на чужди граждани през държавата граница и/или подпомагане на чужденци да пребивават или преминават в страната в нарушение на закона. Със заповеди на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки „експулсиране” и „забрана за влизане в Република България” на 6 лица на основание съпричастност към незаконна миграция.

 

Специалните служби на различни държави от региона продължават активно да работят за реализация на собствените външнополитически доктрини и стратегически интереси, включително чрез опити за придобиване на чувствителна и класифицирана информация за процеси в социалната, политическата, икономическата, военната сфера у нас. "Траен обект на внимание остават позиции, намерения и активности на българската държава и съюзниците й по евроатлантическия вектор в областите външна политика, политика за сигурност, планиране на отбранителните действия и сътрудничество. Такъв акцент се наблюдава и по отношение на подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на ЕС. За изпълнение на разузнавателните задачи се прилага широк инструментариум, в т.ч. операции за влияние и въздействие. Продължава активността на някои специални служби за подпомагане на асимилационната политика по отношение на български общности зад граница“, се казва в доклада на ДАНС.

 

През периода на 4 лица са наложени ПАМ на основание придобити данни за съпричастност към дейност на чужди специални служби и дейност, насочена срещу националната сигурност на страната. В информационния масив на нежеланите чужденци в България са включени 5 лица на основание, че представляват заплаха за националната сигурност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4595 |28.06.2018 Местан: Службите знаят, че не съм се крил в турското посолство, вечерях . 6| 9146 |25.06.2018 Чуждите инвеститори вече се изтеглят от България . 1| 5215 |21.06.2018 Димитър Данчев: За какви чужди инвеститори говорят управляващите, като не осигуряват нормални условия да функционира една индустриална зона? . 2| 5066 |04.06.2018 DJ Станчо пита: Дали зад акция ”Шум” не се крият чужди интереси?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads