Реклама / Ads
70| 14799 |24.11.2014 НОВИНИ

Даракчиев: Ще предадем 33 000 досиета от Военното разузнаване !

.
Пламен Даракчиев
Новоназначеният парламентарен секретар в МО Пламен Даракчиев още през първия си работен ден успя да се превърне в един от най-мразените и недолюбвани служители от военните разузнавачи. Ветеранът от началото на прехода заяви, че щял да помогне да бъдат предадени в Комисията по досиетата 33 000 архивни единици на военното ни разузнаване.
 
Ето какво написа той във фейсбук едно към едно:

„Днес ми е кажи-речи работен ден. Имам куп задачи за идната седмица, за които трябва да се подготвя. Най-важната от тях от казуса с архива (от 1944 до юли 1991 г.) на Военното разузнаване. В случая трябва да подпомогна министъра Николай Ненчев да вземе своето решение като съгласувам становищата на различните институции, които имат отношение към проблема.

Моето лично мнение е, че законът с тази ужасна абревиатура -- ЗДРДОПБГДСРСБНА, иначе казано Законът за досиетата, трябва да бъде изпълнен. Военното разузнаване трябва да предаде на Комисията по досиетата въпросните 33 000 архивни единици.

Естествено, чужди граждани, агенти на някогашните разузнавателни служби на БНА няма да бъдат оповестявани публично. Отново в изпълнение на закона, тъй като той предвижда разкриването на принадлежност към тайните служби на режима само на български граждани.

Освен това службата трябва да изпълни и другото изискване на закона -- да предаде списъка на всички, които са работили или работят в нея след 10 ноември -- от началник сектор до ръководител на службата. И съответно са принадлежали към бившата ДС и разузнавателните служби на БНА да бъдат публично оповестени.

На пръв поглед и от гледна точка на закона, нещата изглеждат ясни, но съпротивата е огромна. Въпреки разпорежданията на предходните министри, въпреки изявленията на президента Плевнелиев за предаването на архива.

Не мога да си представя, че отново ще се окажем безсилни пред този проблем. Тъкмо обратното, министър Ненчев е категоричен, че законът трябва да бъде изпълнен и ние, неговия екип трябва да си свършим работата.

Така че очаквайте през идните седмици новини в това отношение. Ваше право е да знаете цялата истина, нашето задължение, пък е тя да бъде публично казана.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 5628 |29.10.2014 Близнашки: „Нов 10-и ноември“ ще е отварянето на досиетата на КТБ . 35| 9941 |26.08.2014 Само във Фрог: Търсят пионка за шеф на военното разузнаване заради досиетата . 25| 9511 |21.08.2014 Махат шефа на военното разузнаване заради досиета . 7| 7440 |08.08.2014 Специалисти от ОББ ровят в досиетата на КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads