Реклама / Ads
7| 8193 |06.09.2017 НОВИНИ

Държавата смени тона по казуса ”Дунарит” и се скри зад съда

.
Министър Емил Караниколов изненадващо смени тона си към казуса с ”Дунарит” и обеща до края на следващата седмица да бъде представен анализ на плащанията и задълженията на оръжейното предприятие и да се намери решение на проблема.
 
На спешен брифинг днес, навръх националния празник икономическият министър отряза насочващите въпроси на медии от групата на депутата-бизнесмен Делян Пеевски по ситуацията около "Дунарит". "Няма да чуете от мен лоша дума за Емилиан Гебрев, той е професионалист. А в случая с "Дунарит" не може да се говори за засегнати национални интереси на България", отговори той на насочващите въпроси на "правилните" журналисти.

Караниколов отхвърли и възможността да даде под съд Гебрев заради "лъжливи твърдения" според пеевските журналисти. "Той просто заяви, че е собственик на предприятието, но това все още не е потвърдено от съда и името му не е вписано в Търговския регистър, това не е подсъдно, всеки може да твърди каквото си иска", посочи министърът. С това интересът на "правилните медии" бе изчерпан.

Важните новини от днешния брифинг са две. Караниколов потвърди извършеното плащане от "Дунарит", но заяви, че са последвали няколко странни за него действия.

"Първо, беше внесена искова молба, с която не се признава плащането, въпреки че беше извършено. След това получихме искане да се оттегли вписването на търговското предприятие. Едното противоречи на другото. И към момента заради внесения иск съдът спря производството за вписване в залог на търговското предприятие – т.е. преди да бъде продължена процедурата ДКК няма как да оттегли заявлението за кредит“, каза Караниколов.

Това наистина е доста странно действие, ако е извършено точно така. Защото при други дела сме били свидетели на внасяне на искания и молби уж от името на съответния юридически субект, но всъщност от неизвестни лица с цел да се получи правилно за определени страни решение на съда. Защото подтекстът на министъра в това изявление е ясен - ако "Дунарит" оттегли исковете си, ДКК може да оттегли заявлението си за кредит. Възможно е да става дума и за опит конфликтът да се реши без смяна на собствеността.

Иначе Караниколов обясни, че според него се е получило така, защото някой дава разпореждания, които са в разрез с вече приети решения. "Едната ръка не знае какво прави другата", поясни той.

Втората новина е, че Гебрев все още не е вписан заради спирането на процедурата от съда. Но министърът посочи, че става дума за ситуацията към момента и  даде да се разбере, че ако всичко се разреши, процедурата бъде изпълнена няма да има пречки това да стане. Що се отнася до отнените лицензи и процедурата по отнематнето им, Караниколов на два пъти посочи, че министерството му няма нищо общо и всичко зависи от служба КОС на МВР.

Очевидно държавата променя тактиката си в казуса "Дунарит". Тя сочи като място, където споровете трябва да се решат съда и службата на МВР. Дали това е съзнателна промяна или ход за печелене на време, докато се реализира друг план за отстраняването на Гебрев, предстои да видим. Срокът е до края на другата седмица, вероятно в тези няколко дни ще има развитие на ситуацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5137 |31.08.2017 Румен Радев отказа на губернатора на София да смени името на в. Мусала . 1| 4016 |29.08.2017 До 8 опита инвитро поема държавата . 0| 3970 |17.08.2017 Инж. Глосов: Цената на винетките за леките автомобили не се променя. Толът е за превозните средства над 3,5 тона . 1| 5025 |16.08.2017 Иглолистните гори в България загиват, държавата нехае

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads