Реклама / Ads
2| 5275 |11.08.2015 НОВИНИ

ЕК ни дава 760 млн. евро за нелегалните имигранти

.
760 млн. евро финансиране очаква България през следващите пет години, след като Европейската комисия одобри днес българската програма с полицейски мерки срещу нелегалната имиграция и опазването на границите за близо. Парите ще бъдат отпускани поетапно, съобщава БНР.
 

Средствата са заложени предварително в европейския бюджет до 2020 година, но за тяхното отпускане правителствата трябваше да получат зелена светлина за предложените от тях национални програми за действие. "За всички членки с външни граници днес одобряваме общо 2,4 милиарда евро за справяне с миграционния натиск", каза говорителят на Еврокомисията Наташа Берто, която допълни, че на проблема се гледа "с широко отворени очи". По така наречения Фонд "Вътрешна сигурност" българската програма също е потвърдена – това са мерки за наблюдение на границата ни със Сърбия и Турция, използване на модерни технологии и закупуване на оборудване за граничните патрули, борба с организираната престъпност, трафика на хора и наркотици, сътрудничеството с полицейските власти на всички наши съседни държави.

 

"България ще ползва парите и за подобряване консулските системи за издаване на шенгенски визи и подобряване системата за засичане на пръстови отпечатъци в реално време, като част от борбата срещу чуждестранните бойци-джихадисти, отиващи да се бият за "Ислямска държава". Около 40,3 млн. евро отиват за охрана на границите и още 32 млн. за полицейско сътрудничество през следващите 5 години. Припомняме, че през март бе одобрена първата българска програма с мерки по Фонд "Убежище, миграция и интеграция" за 10 млн. евро. България обаче още не е получила първия транш от парите по тези програми за годината, защото не е одобрен национален орган, който да съблюдава за изпълнението им, съобщават източници от Комисията. Това вероятно ще стане на по-късен етап.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4896 |10.08.2015 ЕК ни дава близо 73 млн. евро за борба с нелегалната имиграция . 0| 5245 |10.08.2015 Дават на съд помощник машинист за трагедията край гара Калояновец . 1| 4734 |07.08.2015 Русенец с бронз от Европейското по щанги за кадети . 12| 4905 |07.08.2015 Миков: За млекопроизводителите ни компенсации от Европа няма да има

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads