Реклама / Ads
6| 3330 |10.03.2023 НОВИНИ

ДДС на храните у нас е най-високият в Европа

.
ДДС на храните у нас е най-високият в Европа Източник: БГНЕС
„Цените на храните в България и Европа в голямата си част са едни и същи. Българските производители доставят продукти, които на щанда са с по 50-90% надценка. Какви са разходите на веригите и защо остава само 4% печалба – това не е проблем на правителството, нито на парламента”. Това коментира по NOVA зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков.
 

„Относно ДДС на храните, в България той е най-високият в Европа”, каза още той.

 

Тодор Джиков обаче прогнозира ново поскъпване на оранжерийните домати.

 

„Българските оранжеристи изпитват изключително сериозни затруднения. В последните 25 години оставихме на самотек производителите на краставици и домати. Жестоката конкуренция от Турция и Гърция ги постави в невъзможност да произвеждат.

 

Със служебния кабинет разработваме три мерки за подкрепа на оранжерийните производители”, каза Джиков.

 

„За никого не е тайна, че в момента в Европа над 70% от оранжериите не заредиха заради цената на отоплението и разходите, които биха направили, за да произведат продукция.

 

На практика проблемът с отоплението на оранжериите вчера се появи със страшна сила и при водата за напояване. С право негодуват земеделските производители”, каза зам.-министърът.

 

„Логично е, когато няма българско производство, но има допълнителни разходи за транспорт и посредници, доматите, които дойдат от чужбина, да са на по-висока цена”, обясни Джиков.

 

На срещата с оранжерийните производители било изчислено, че производствената цена на 1 кг домати е около 4,50 лева. По думите му това е около 250-300% по-скъпо в сравнение с 2021 г.

 

Той коментира и очакваното поскъпване на водата между 17 и 395%. И заключи, че абсолютно всички продукти ще поскъпнат, особено тези, за чието производство се използва вода, доставяна през помпи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3125 |09.03.2023 Газът в Европа падна до минимум от лятото на 2021 г . 1| 3028 |09.03.2023 КЗП и БАБХ погнаха търговските вериги, проверяват качеството на храните и маржът при цените . 8| 4378 |08.03.2023 Проф. Димитър Иванов: Разпокъсахме селското стопанство и се учудваме от поскъпването на храните . 2| 2954 |07.03.2023 Министър Стоянов: Масово надценките на храните са 80-90%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads