Реклама / Ads
0| 2870 |23.05.2024 НОВИНИ

Дебатът за Европа започна: Визиите на петимата водещи кандидати за лидер ЕК

.
Водещи кандидати за следващ председател на Европейската комисия призоваха днес за участие в изборите за Европейски парламент през юни. Часове преди началото на днешния трети дебат между кандидатите, чийто домакин този път е ЕП в Брюксел, някои от кандидатите направиха изявления пред журналисти.
 

В пленарната зала на европарламента в Брюксел вече започна дебатът между водещите кандидати за председателството на ЕК.

 

Петимата кандидати ще дебатират по следните теми:

- Икономика и заетост;

- Отбрана и сигурност;

- Климат и околна среда;

- Демокрация и лидерство;

- Миграция и граници;

- Иновации и технологии.

 

Въпросите към тях ще бъдат задавани от публиката в пленарната зала, от зрителите, както и от двамата модератори на диспута.

* за да слушате изказванията на претендентите на български език отидете на слушалката в долния десен ъгъл и от там изберете език

 

В дебата участват петима души - настоящият председател на Комисията Урсула фон дер Лайен от Европейската народна партия, която се бори за втори мандат, от страна на Партията на социалистите е настоящият еврокомисар по заетостта Никола Шмидт, от "Обнови Европа" - Сандро Гоци, Тери Райнтке от Европейските зелени и Валтер Байер от Европейската левица, информира БНР.

 

Преди това те направиха кратки изявления на влизане, с изключение на Фон дер Лайен. Настоящият еврокомисар Шмидт категорично изключи коалиция на социалистите с крайно десните: 

 

"Това, което те искат, е по-малко и лоша Европа, те искат да разрушат Европа, а ние искаме по-силна Европа. Така че не ми пука за това, което г-н Кра и неговите руски и китайски приятели правят", бе категоричен Шмидт. Тук той визира евродепутатът Максимилиан Кра, който нашумя с изказването си, че не всеки с униформа на СС автоматично е престъпник. Шмидт също така призна, че Европа има нужда от промяна и на хората трябва да се даде вяра и надежда. 

 

Коалиция с крайно десните изключи и кандидатът на "Обнови Европа" Сандро Гоци, като ги нарече "антиевропейски хора". Същевременно той разкритикува и настоящия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен с думите, че поетият от нея път към Рим, към който водят всички пътища, няма да я отведе далеч. "Колкото повече се сближава с Мелони, "Италиански братя" и тем подобни, толкова повече се отдалечава от нас. Ние не искаме да формираме парламентарно мнозинство нито с Европейските консерватори и реформисти, нито с "Идентичност и демокрация", бе категоричен той. 

 

Според кандидата на левицата Валтер Байер повишаването на прогнозните резултати на крайната десница е в резултат на несигурността, която ги кара да побесняват. "Ако наистина искаме да победим крайната десница, трябва да гарантираме, че хората ще имат достоен живот", заяви той. 

 

Никола Шмит (Партия на европейските социалисти) посочи, че не вижда възможност за следизборна коалиция с крайната десница. Той отговори на въпрос, свързан с опасенията, че гласовете на проевропейските партии в ЕП няма да бъдат достатъчни за определяне на следващия ръководител на ЕК и ще бъде необходима подкрепа и от националистически сили. За нас не може да има коалиция с крайната десница, защото тя се стреми към влошаването на Европа, каза Шмит. Би трябвало всички европейци да гласуват, имаме нужда от промени в Европа, трябва да вдъхнем на хората доверие и надежда, добави той.

 

Тери Райнтке (Зелени) отбеляза, че днес за първи път ще участва в подобен дебат. Трябва да мобилизираме хората да гласуват и то за продемократичните партии, настоя тя, цитирана от БТА.

 

Сандро Гоци ("Обнови Европа") определи дебата като много важен за демокрацията и изрази очакване да насърчи гражданите, особено най-младите избиратели, да гласуват. Ако искаме по-силна и демократична Европа, бъдещето е в нашите ръце. Крайната десница не иска демокрация извън националните граници, стреми се да отслаби ЕС, каза той. Гоци също отхвърли възможност за коалиция с крайната десница и посочи в нейно лице партиите от досегашните групи на Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) и "Идентичност и демокрация" (ИД).

 

Валтер Байер (Европейска левица) изрази надежда дебатът да бъде по същество и да засяга въпросите за опазването на природата и за осигуряването на достъпни жилища. Крайната десница може да бъде преробена, ако хората имат условия за достоен живот, каза той. 

 

В днешния дебат, организиран от Европейския съюз за радио и телевизия, не се предвижда участие на представители на ИД и на ЕКР. Преди началото на дебата досегашният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен не направи изявление и за разлика от останалите кандидати не се предвижда да даде пресконференция след края на събитието.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2453 |23.05.2024 Министър Калин Стоянов: Сигналите за изборни нарушения са се увеличили с 2,5 на сто . 1| 2518 |23.05.2024 Гришо се изправя срещу американец на "Ролан Гарос" . 12| 2414 |23.05.2024 Радев: Писмеността, културата и вярата ни са нашият безценен принос към европейската цивилизация . 1| 2442 |23.05.2024 Разединение в крайнодесните формации ги хвърля в смут преди евроизборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads