Реклама / Ads
5| 4516 |08.03.2020 НОВИНИ

Делян Добрев: Може да се връщат пари на потребители, но няма смисъл

.
Делян Добрев Източник: БГНЕС
Възможно е връщане на пари на крайния потребител заради намалената цена на газа със задна дата, но няма смисъл. По-ефективно ще бъде те да бъдат приспаднати от последващи сметки.
 

Това заяви пред БНТ бившият енергиен министър Делян Добрев.

 

“За да има по-голяма прозрачност за хората е най-добре регулаторът да задължи всички тези дружества в техните фактури за следващия месец или следващия отоплителен сезон да има един ред, в който да пише "заради намаление на цената с 40% в еди кой си период, намаляваме цената с Х лева", каза Добрев.

 

300 млн. лв. са в годишен аспект средствата, които се спестяват от потребителите. Това е огромен успех, добави той.

 

"Булгаргаз" води преговори от август месец миналата година и всъщност през тези месеци се постигна намалението на цената. Логиката руската страна да е съгласна на намаление е от една страна наистина делото с Европейската комисия, която принуди "Газпром" да стартира преговори с всички държави, които са засегнати, които в голяма степен са зависими от руския газ. От друга страна, много ниската цена на спот пазара”, коментира Добрев.

 

"Втори много силен аргумент е това, че руската страна ще изгуби пазарния си дял, ако не намали цените, защото преди намалението спотовият (моментният) пазар, който е на втечнен газ по-скоро, а не толкова на тръбен газ, който пристига по тръби, беше много по-евтин, отколкото този, който ние получавахме от Русия. Включително се наблюдаваше в България едно активизиране на борсата за газ и много от клиентите започнаха да купуват все по-големи количества от борсата на газ", каза още бившият енергиен министър.

Добрев беше категоричен - не може да се потвърди, че това е подарък за България. Бившият енергиен министър не разбира защо се твърди, че е нужна промяна в законодателството, за да се върнат парите на хората. Припомняме, че миналата седмица от КЕВР настояха за изменения, тъй като липсвал механизъм, с който да се върнат надвзетите пари.

 

“В Закона за енергетиката има съществуващи механизми и те се ползват последните 20 години. атова, че когато падне цената, както е в случая, в Закона за енергетиката и по разпоредбите на КЕВР се нарича "надвзет приход", т.е. тези дружества получават повече. Например "Топлофикация-София" /.../. В този случай законът казва, че в следващия регулаторен период регулаторът ще отчете тези извънредно взети пари от "Топлофикация-София" и ще ги намали от сметките занапред”, обясни Добрев.

 

“Не мога да разбера тази паника, която настъпи в последната една седмица, за това какво ще правим сега. Тоест трудното е свършено - цената е намалена, и изведнъж институциите в България изпаднаха в една голяма паника. Включително имах чувството, че по време на заседанието на комисията някои изказвания още малко и щяха да кажат "Какво ни трябваше да намаляме тая цена! Вижте сега колко сложно стана!", коментира още Делян Добрев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5199 |07.03.2020 Каракачанов за сестрите: Това не е тероризъм, но може би е ”по-оригинален” протест . 14| 4908 |07.03.2020 Борисов: Тотото може да измъкне ”Левски” от финансовата криза . 4| 4064 |07.03.2020 Валентин Радев: Натискът по границата е нулев, но много бързо може да ескалира . 21| 5677 |06.03.2020 Медицинските сестри може да обявят гладна стачка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads