Реклама / Ads
8| 4474 |15.12.2021 НОВИНИ

Делото за снимките на чата на Гешев с Pi ar Sevi Boiko е спряно

.
Чат с Pi ar Sevi Boiko
Разследването, в което прокуратурата търси кой направи снимките на чата на главния прокурор Иван Гешев с пиарката на бившия премиер Севделина Арнаудова, е спряно. Номерът на преписката 36810/2021 на Софийската районна прокуратура бе огласен от гражданското сдружение ”Боец”, което подаде сигнал срещу Гешев, свързан с комуникацията му с Арнаудова по време на заседанието на правната комисия в парламента през септември, пише ”Сега”.
 

През октомври лидерът на "Боец" Георги Георгиев съобщи, че по техния сигнал прокуратурата е започнала проверка за разгласяването на снимките от чата на главния прокурор и Арнаудова, които бяха разпространени от депутати. Тогава се видя, че Арнаудова е записана с контактите на Гешев като "Pi ar Sevi Boiko".


Сега за преписката с този номер в системата на прокуратурата е отбелязано следното: "Преписката е решена от прокурор. Постановление за спиране на наказателно производство. Дата 12 ноември 2021". Преди това като движение по преписката бе отбелязано, че на 1 октомври на СДВР е изпратено постановление за образуване на досъдебно производство за разследване от дознател. В закона има няколко хипотези, в които прокурорът може да спре наказателното производство. Като например, ако извършителят не е разкрит, или ако е лице с имунитет, или ако има само един свидетел и той не може да бъде разпитан.


Междувременно се разбра, че прокуратурата е отказала да образува разследване срещу самия Гешев за чата с мотива, че той си е общувал с Арнаудова само от добро възпитание и не е извършил никакво нарушение, защото срещу пиарката по това време в прокуратурата няма преписки и разследвания. В постановлението си прокурор Венцислав Фердинандов стигна до извода, че хората, които са снимали и разпространили чата на главния прокурор, са извършили престъпление, защото са погазили тайната на кореспонденцията му. Фердинандов се произнесе по казуса скоростно - само за 13 дни, а после стана зам.-шеф на Окръжната прокуратура в Плевен.


Чатът между Иван Гешев и Севделина Арнаудова беше заснет случайно на 11 септември по време на заседание на парламентарната комисия по правни въпроси, която обсъждаше дали да премести Бюрото по защита към главния прокурор в Министерството на правосъдието. На снимка в социалните мрежи се вижда, че през приложението "Телеграм" Гешев общува с "Pi ar Sevi Boiko". От съобщенията изобщо не се разбира контекстът, като главният прокурор отговаря единствено със смеещи се емотикони. Арнаудова не отрече, че си пише с Гешев. "Не крия, че познавам главния прокурор, имаме десетки събития заедно, отразявали сме ги - контрабандните цигари, един куп акции...", заяви тя в своя защита.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 6936 |14.12.2021 Прокурорите по аферата „Хемус“ правят самоотвод от делото заради „безпрецедентен натиск“ . 16| 3501 |12.12.2021 Гешев съзря „война срещу прокуратурата“ в скандала по делото за ”Хемус” . 17| 4904 |12.12.2021 Прокуратурата обвини ГДБОП в безпрецедентен натиск заради делото за „Хемус” . 20| 4975 |10.12.2021 Безочливост: Маджарова се оплака, че спецпрокурорите са с ниските заплати. Похвали се с делото срещу Нено Димов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads